Alles over het vaststellen van het doel en doelbedrag voor jouw muziekproject!

Alles over het vaststellen van het doel en doelbedrag voor jouw muziekproject!

Het is tijd om je nummers te vereeuwigen op EP, je wil eindelijk op tour mét lichtshow en professioneel geluid of nu toch die fantastische gitaar kopen. Waar je ook staat in jouw muzikale carrière: Crowdfunding begint bij een idee. Via crowdfunding ga je op zoek naar draagvlak en financiering voor dat idee. Je zoekt publiek dat jou wil ondersteunen met een financiële bijdrage, waarvoor zij een tegenprestatie kunnen krijgen. Maar wat voor soort doel leent zich goed voor een crowdfundingcampagne? En hoe bepaal je dan het doelbedrag?

 

Voorbeelden van muziekdoelen

Met een crowdfundingcampagne kun je geld ophalen voor jouw muziekproject. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het opnemen van een single, EP of album

  • Het aanschaffen van een muziekinstrument of andere apparatuur

  • Het mogelijk maken van een tour

Het persen van cd’s of  lp’s, bekostigen van studiodagen, artwork of videoclips zien we ook vaak terug: alle muzikale projecten zijn welkom! 

 

Het doelbedrag

De doelbedragen op voordekunst voor muziekprojecten lopen uiteen van €1.000 tot €30.000. Het kan zijn dat je voor het gehele budget dat je nodig hebt gaat crowdfunden. Maar soms is het doelbedrag van een muziekcampagneonderdeel van een groter financieringsplan, dit betekent dat muzikanten naast de crowdfunding vaak ook geld krijgen van bijvoorbeeld een fonds of een deel financieren vanuit andere inkomsten. 

Het gemiddelde doelbedrag voor een muziekproject op voordekunst is €6.900. Vind je het lastig om je streefbedrag vast te stellen? Bekijk hieronder onze tips. 

  • Maak allereerst een begroting en breng in kaart hoeveel geld je nodig hebt. Ga bij het vaststellen van je streefbedrag vervolgens ook uit van wat je kan ophalen. Bedenk welke mensen jij kunt bereiken zodat je hen kunt vragen te doneren. Het klinkt misschien als een open deur, maar bedenk je: hoe meer mensen je bereikt, hoe meer geld je kunt ophalen. 

  • Maak een overzicht van je eigen netwerk en het netwerk van de mensen met wie je samenwerkt,  je bereik op socials en het bereik van de organisaties die jou kunnen helpen je crowdfunding campagne te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan de locaties waar je vaak optreedt. Op die manier weet je hoeveel mensen je ongeveer kan bereiken en welk bedrag hierbij past. 

  • Op het moment dat je crowdfundingcampagne slaagt, zullen veel mensen niet meer doneren. Je vertelde het publiek immers dat het project voor dat bedrag gerealiseerd zou worden. Durf daarom te dromen en zet niet te hoog, maar zeker ook niet te laag in! 

  • Als je een campagne start, wil je natuurlijk dat je cd, tour, instrument of show er komt. Samen werken we daarom zo goed mogelijk naar de 100% toe, maar het is fijn om te weten dat een project ook kan doorgaan als dat nét niet gehaald wordt. Lees hier over de verschillende scenario’s: de 80% regeling.Tot slot, verlies ook onderstaande zaken niet uit het oog: 

  • In ruil voor een donatie bied je tegenprestaties aan. Die tegenprestaties kosten mogelijk ook geld (denk bijvoorbeeld aan verzendkosten, of reiskosten), neem dat mee in je berekening. 

  • En vergeet ook eventuele kosten niet voor het maken van de promotievideo of de huur van apparatuur die daar eventueel voor nodig is.

  • Het kan zijn dat je BTW over je tegenprestaties moet afdragen en de inkomsten uit de crowdfundingcampagne ook moet opgeven bij je jaarlijkse aangifte. Wil je weten hoe het zit met belasting en tegenprestaties? We schreven een blog over btw en belasting om je op weg te helpen!

 

Kom je er niet helemaal uit? Wij adviseren je graag over je doel en doelbedrag tijdens een spreekuur, bekijk de beschikbare tijden hier.

Wel een idee, maar nog niet zeker over crowdfunden? Vertel ons hier je idee en we geven je binnen 2 dagen advies! Of lees hier meer over crowdfunden voor muziekprojecten.

© 2024