Beth & Flo over hun succesvolle crowdfundingcampagnes: ‘’En dan ineens wordt de teller door een aantal mensen weer vooruit gestuwd''

Beth & Flo over hun succesvolle crowdfundingcampagnes: ‘’En dan ineens wordt de teller door een aantal mensen weer vooruit gestuwd''

Elsbet en Claudette, ook wel Beth & Flo, zijn twee klassiek geschoolde pianistes die een brug slaan tussen de concertzaal en het theater. Klassieke muziek op hoog niveau  gecombineerd met pakkende teksten, fysiek theater en een flinke dosis humor! Via voordekunst rondde het duo al succesvol twee crowdfundingcampagnes af. ‘’Tot onze verbijstering liep die crowdfunding zo goed, dankzij de hulp van voordekunst, dankzij fondsen en vooral ook echt dankzij zoveel mensen die ons wilde steunen’’. We spreken hen in huis voor cultuur Amare in Den Haag over hun ervaringen.

Liever het interview lezen? Scroll dan tot onder de video.

 

‘’We hebben elkaar ontmoet op het conservatorium in Den Haag. Waar we eigenlijk merkten dat we meer wilden dan alleen die prachtige pianomuziek spelen’’ vertelt Elsbet. ‘’Toen merkten we al heel snel dat we theater ook graag wilden integreren in onze optredens en dat raakvlak hebben we ontwikkeld en zo ontstond Beth & Flo’’ vult Claudette aan.

Met hun eerste campagne maakten zij hun eerste ‘Vleugeltje’ mogelijk. ‘’We hadden namelijk opnames gemaakt en die wilden we niet uitbrengen op een CD maar juist op een USB in de vorm van een vleugeltje’’. 

En met succes! Dankzij meer dan 100 donateurs en een matchfundingbijdrage van het VSBfonds werd er meer dan 8.000 euro opgehaald. ‘’Tot onze verbijstering liep die crowdfunding zo goed! Dankzij de hulp van voordekunst, dankzij fondsen en vooral ook echt dankzij zoveel mensen die ons wilde steunen, hebben we toen 157 procent van ons doelbedrag behaald’’.

 

‘’Tot onze verbijstering liep die crowdfunding zo goed! Dankzij de hulp van voordekunst, dankzij fondsen en vooral ook echt dankzij zoveel mensen die ons wilde steunen’’

 

Vijf jaar later deden de twee dames dit nog eens over. ‘’We hebben voor de tweede keer gecrowdfund voor ‘’Een BLAUW Vleugeltje klassiek’’. We hadden natuurlijk in ons achterhoofd dat het eerste vleugeltje klassiek zo fijn gecrowdfund was.’’ Ook dit keer haalt het duo meer dan hun beoogde doelbedrag op, in totaal meer dan 10.000 euro.  

‘’Als je wilt crowdfunden is voordekunst sowieso heel geschikt als je een goed beeld hebt van je achterban en ook manieren bedenkt om nog meer mensen te bereiken. Het gaat echt niet allemaal vanzelf, je moet er echt wel zelf je best voor doen maar het loont het ook. Dat is het leuke’’ vertelt Claudette.

‘’In het begin gaat het wel wat makkelijker denk ik zo, als ik terug denk’’ herinnert Claudette zich. ‘’Dan komt er een fase dat het weer even minder wordt, en dan denk je: we gaan het nooit redden! En dan ineens wordt de teller door een aantal mensen weer vooruit gestuwd’’.

 

‘’Je moet er echt wel zelf je best voor doen maar het loont het ook. Dat is het leuke.’’

 

En daarnaast ontvingen ze voor hun tweede campagne van Gemeente Den Haag en Prins Bernhard Cultuurfonds een matchfundingbijdrage. Elsbet: ‘’Voordekunst belde ons op met een leuk nieuwtje en zei: Het Prins Bernhard Cultuurfonds wil jullie een tegemoetkoming doen. En dat was een totale verrassing voor ons, tot twee keer toe, dat we daar ook nog een enorme steun van kregen’’.

Heeft het duo nog een gouden tip? ’’Kijk echt heel goed naar wat bij je past, probeer niet iets te kopiëren wat je bij anderen ziet maar er net je eigen draai aan te geven, dat houdt het voor jezelf ook heel leuk.’’ sluit Elsbet af.

 

Denk jij ook na over crowdfunden voor een muziekproject? Lees hier meer of meld direct jouw idee aan. Je ontvangt binnen twee dagen vrijblijvend advies.

© 2023