Hoe kan je zelfstandig een boek financieren?

Hoe kan je zelfstandig een boek financieren?

Om je te inspireren je eigen boek uit te brengen geven we je hier onze allerbeste tips voor het zelfstandig financieren van een publicatie, plus inspirerende voorbeelden. 

Je kent vast de normale gang van zaken voor het publiceren van een boek: je wordt opgepikt en gecontracteerd door een uitgeverij, die je begeleidt bij het maken van je publicatie en uiteindelijk de productie en distributie van het boek regelt. 

Hoewel dit natuurlijk een mooie gang van zaken is passen lang niet alle boeken bij een fonds van een uitgeverij. Misschien is je idee erg out-of-the-box, wil je een kleine oplage uitbrengen of heb je zelf een heel duidelijk plan waar je een uitgeverij niet bij nodig hebt. 

Met een crowdfundingcampagne genereer je niet alleen geld, maar ook aandacht voor je boek. 

Dan kan je het boek in eigen beheer uitbrengen. Dit gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Het is veel werk, maar kan je zeker ook veel opleveren. 

Maar hoe krijg je meer aandacht voor je boek? En hoe regel je de financiering voor het (dure) drukken en opmaken? Hierbij kan crowdfunding helpen. Met een crowdfundingcampagne genereer je namelijk niet alleen geld, maar ook aandacht voor je boek! 

Tips voor het crowdfunden van je eigen boek 

Dit zijn slechts een paar tips om van start te kunnen met jouw crowdfundingcampagne voor je eigen boek. Om diepgaander advies te krijgen kun je een spreekuur boeken. 

Crowdfund nadat het boek vorm heeft

Natuurlijk is het schrijven van je boek de grootste investering, maar toch is het een beter idee om pas te beginnen met crowdfunden als er al op z'n minst een versie op de plank ligt. Dat geeft jouw en je donateurs zekerheid en zorgt dat de periode tussen donatie en fysiek boek niet te lang is. 

Wees actief op sociale media

Crowdfunding is heel erg afhankelijk van je eigen netwerk. Je project slaagt alleen maar als je voldoende animo weet te creëren voor je boek. Dat betekent dat je een grote achterban nodig hebt die enthousiast is over jouw werk. Ben je al actief op sociale media? Trek er de komende tijd extra hard aan. 

Wat maakt jou uniek? Waarom moeten mensen nou net jouw boek aanschaffen?

Huur professionals in 

Je kan heel goed schrijven, maar dat betekent niet dat je weet hoe je een boek opmaakt en hoe je een kaft ontwerpt. Daarom raden wij aan om de opmaak uit handen te geven. Een ontwerper zorgt dat jouw boek écht goed uit de verf komt en een goede drukker kan heel veel keuzestress wegnemen. 

Wees origineel

Zonder steun van een uitgeverij moet je zelf een marketingplan bedenken. Wat maakt jou uniek? Waarom moeten mensen nou net jouw boek aanschaffen? Als je dit niet helder kan formuleren voor jezelf kan je er vanuit gaan dat potentiële donateurs dit ook niet snappen. 

Denk na over de distributie

 Wanneer je boek gedrukt is, is dat nog niet het einde. Aan iedereen die doneert aan jouw crowdfundingcampagne moet je een boek sturen; dat gaat aardig in de verzendkosten lopen. En wat doe je met de overgebleven boeken? Misschien kan je een webshop beginnen! 

Een paar inspirerende voorbeelden

De volgende boeken werden gecrowdfund via voordekunst of andere platforms. 

Untitled-1_edited-1_2

Emiel Steenhuizen schreef en illustreerde zijn eerste boek, Yokka wil een tattoo, over een klein meisje dat haar lievelingsvogeltje op een hele bijzondere manier wil herdenken. Hij haalde meer dan € 13.000 op via voordekunst om het in eigen beheer te kunnen uitbrengen. Dit kinderboek is inmiddels ook in het Engels en Frans vertaald. 

 

The_Wake_edited-1

The Wake is geschreven in een soort oud-Engels; de reden dat het boek werd afgewezen door alle uitgeverijen aan wie Paul Kingsnorth het stuurde. Dankzij crowdfunding kon hij het toch publiceren; the Guardian noemde het een ‘literary triumph’ en het boek stond op de longlist van de Man Booker Prize 2014. 

 

Lekker_Vet_edited-1

Wist je dat bijna geen enkele olijfolie waar ‘Made in Italy’ op staat echt daar gemaakt is? En dat ‘koude persing’ precies niks betekent? Gregor Christiaans is een van de slechts vier (!) Nederlandse gecertificeerde olijfolieproevers, en dit boek is zijn bijbel, mede mogelijk gemaakt door 123 donateurs. 

 

Good_Night_Stories_edited-1

Er was eens een meisje, die ervan droomde om… met een prins te trouwen? Nee, om op Mars te lopen, duh.  Blijkbaar was het de hoogste tijd voor dit voorleesboek voor rebelse meisjes. Dit boek met honderd verhalen over stoere, moedige en bijzondere vrouwen haalde een miljoen euro binnen via Indiegogo. 

 

Humans_of_Heumensoord_edited-1

Het begon als een Facebookpagina, gebaseerd op Humans of New York: scholieren fotografeerden en noteerden de verhalen van vluchtelingen in Heumensoord. De beweging groeide uit tot een boek dat onlangs is uitgebracht. 

 

Onze_Jeugd_edited-1

We kennen Jan Dijkgraaf natuurlijk van de gepeperde briefjes en artikelen, maar zijn eerste crowdfundingcampagne ging over iets ontroerends: 99 herinneringen aan zijn moeder, elk 99 woorden lang. Bijna 300 donateurs bestelden het boek. 

 

100_Ways

Bubbi Dufferman heeft in haar tijd in Nederland al honderden mensen geholpen met hun Engels. Ook niet-BN’ers en CEO’s kunnen van haar diensten gebruik maken: haar boek 100 Ways To Save Your Ass in English geeft je praktische tips om te zorgen dat je nooit voor paal staat als je Engels probeert te spreken. 

 

Uitgeverijen die crowdfunding omarmen

Het is overigens niet helemaal waar dat je met crowdfunding het boek in eigen beheer hóéft uit te brengen. Er zijn namelijk ook uitgeverijen die de kracht van crowdfunden kennen en het middel omarmen. 

Neem bijvoorbeeld Uitgeverij Komma. Deze breed georienteerde uitgeverij van Steven Hond heeft al vier gecrowdfunde boeken in het archief: Encyclopedie M/V, Charlotte, Music Brings Us Together, en A Photographer of the Sea.

Ook The Eriskay Connection heeft een goeie crowdfundgeschiedenis: maar liefst acht publicaties van deze fotoboekenuitgever zagen het licht dankzij crowdfunding. Dear Sky, Layers of Reality, Anchors, Aeronautics in the Backyard, (Un)expected, Myopia, New Horizons, en Letters From Utopia bestaan mede dankzij hun donateurs.  

Andere uitgeverijen die gecrowdfunde boeken in het fonds hebben: onder andere Van Oorschot (Zoals Het Is), Boom Filosofie (Ik brul, dus ik ben!), Eindeloos (Holland Spoor) en Paris Books (De Magiër: Memoires van een Dwaas).

Bespreek met jouw redacteur wat de mogelijkheden zijn voor crowdfunding of kom samen langs voor een gesprek! 

© 2024