Even terugblikken: zeven jaar samenwerking met Fonds 1818

Even terugblikken: zeven jaar samenwerking met Fonds 1818

Fonds 1818 is al sinds 2012 partner van voordekunst. Als één van de eerste partners sloot het fonds zich aan om ondernemerschap onder creatievelingen uit de regio Haaglanden te stimuleren. Hoog tijd om eens terug te kijken op de samenwerking met projectadviseur Michel Nivard en de directeur Sanne ten Bokkel Huinink.

‘’We zijn een fonds voor het algemeen nut, dus dat is echt heel breed’’ vertelt Sanne. ‘’Fonds 1818 steunt in ons werkgebied projecten voor jongeren tot aan ouderen, van erfgoed tot duurzaamheid.’’ 

Fonds 1818 is een vermogensfonds dat maatschappelijke projecten steunt in de regio Haaglanden. Het fonds steunt stichtingen en verenigingen voor het uitvoeren van maatschappelijke projecten die gericht zijn op de inwoners van de regio. Maar daarnaast bieden ze ook garanties, dragen ze bij aan crowdfundingcampagnes via verschillende platforms en bieden advies voor aanvragers.

Fonds1818_24-10-19_-_voordekunst_-_Caecilia_Rasch-7Sanne ten Bokkel Huinink, directeur Fonds 1818. Foto door Caecilia Rasch.

 

‘’Met crowdfunding kun je juist goed het draagvlak zien van het publiek voor een bepaald project’’ 

 

‘’Dat maakt ons ook bijzonder ten opzichte van andere vermogensfondsen’’ stelt Michel Nivard, al 27 jaar werkzaam bij het fonds. ‘’We staan dicht bij de aanvrager, zijn makkelijk bereikbaar en geven niet alleen geld maar ook advies en begeleiding. We proberen er voor de aanvrager te zijn en met ze mee te denken. Dat kunnen we doen door de omvang van onze organisatie’’

Fonds 1818 heeft in de afgelopen jaren aan 86 projecten bijgedragen op voordekunst. Samen met de donateurs doneerden ze meer dan een half miljoen euro. De voorwaarden? Het betreft een creatief of cultureel project waarbij er publiek in deze specifieke regio wordt betrokken.

‘’Met crowdfunding kun je juist goed het draagvlak zien van het publiek voor een bepaald project’’ stelt Michel. ‘’En met crowdfunding kunnen we de zijkanten van ons beleid opzoeken. Als we twijfelen over een bepaald project kunnen we het via crowdfunding toch een kans geven. Wanneer het publiek dan laat zien ‘Daar geven we geld aan’ dan wordt onze bijdrage omgezet in een donatie’’

Sanne vult aan: ‘’We stellen bij projecten onszelf altijd de vraag ‘Wat is het draagvlak?’ en dat zie je bij crowdfunding natuurlijk in optima forma.’’

Fonds1818_24-10-19_-_voordekunst_-_Caecilia_Rasch-6Michel Nivard, projectadviseur Fonds 1818. Foto door Caecilia Rasch.

Fonds 1818 was één van de eerste partijen waar mee voordekunst samen ging werken. Dat startte met een samenwerking van drie jaar, mede door dat vertrouwen kon voordekunst groeien. Voor Fonds 1818 was het een mooie aanvulling op hun huidige beleid en een manier om de randjes van dat beleid op te zoeken. 

‘’Zoals bijvoorbeeld Galerie Zône’’ vertelt Michel. ‘’Die konden wij niet op onze reguliere manier steunen, toen hebben we crowdfunding voorgesteld’’. Galerie Zône in Leiden wilde een pand aankopen zodat ze de toekomst van de galerie zeker konden stellen. ‘’Voor zo’n fysieke plek in een woonwijk biedt crowdfunding een goed alternatief want je hebt meteen binding met de buurt. Tot verassing van Galerie Zône zelf is de crowdfundingcampagne een groot succes geworden. De bijdrage van Fonds 1818 aan de campagne heeft daar ongetwijfeld bij geholpen''.

In 2020 bestaat voordekunst tien jaar. Helaas komt aan een directe samenwerking een einde, omdat Fonds 1818 om financieel-organisatorische redenen een stap op de plaats maakt, niet omdat hetniet tevreden is over de bereikte resultaten de afgelopen jaren. De contacten met voordekunst zullen blijven.

Nog een laatste tip voor ons jubilieum dan? ‘’Gebruik zo’n jubileum ook vooral om vooruit te kijken!’’ zegt Sanne. ‘’Crowdfunding is en blijft een mooi instrument, dus hou het levend!’’

Bedankt voor de tip en langdurige samenwerking, Fonds 1818! 

In de regio Haaglanden kan Fonds 1818 nog steeds crowdfundingcampagnes van stichtingen en verenigingen steunen. Je zult als initiatiefnemer hiervoor zelf een aanvraag moeten indieen. Doe hier een snelle scan om te kijken of je donatie kunt aanvragen voor jouw campagne.

© 2024