Voordekunst kiest: Idje wil niet naar de kapper

Voordekunst kiest: Idje wil niet naar de kapper

Het wordt tijd voor een nieuwe kinderboekenheld. Staan Idje en zijn krullenbol binnenkort bij ieder kind in de boekenkast? 

Deze maand is ons favoriete voordekunstproject Idje wil niet naar de kapper van ROSE Stories. Om dit rijk geïllustreerde boek te kunnen realiseren is de uitgever een crowdfundingcampagne gestart. Er is 9000 euro nodig om een 30 pagina’s tellend hardcoverboek te laten drukken. 

We spraken met Maxime de Kroon van uitgever ROSE Stories en auteur Michael Middelkoop over het boek en de crowdfundingcampagne. 

"Ik wilde een held creëren die net zo universeel aanspreekt als Pippi en Pluk, maar er toevallig uitziet zoals mij en mijn zoon.”

Zelfvertrouwen en respect

De bedenker van Idje, Michael Middelkoop, werkt als regisseur. Toen hij zelf vader werd merkte hij dat hij graag verhalen wilde voorlezen met personages in alle soorten, krullen en maten.

Michael: “De tofste en leukste helden uit mijn kindertijd waren niet alleen eigenwijs en zaten vol met fantasie, maar ze konden met hun avonturen ook veel zelfvertrouwen en respect overbrengen. Denk aan Pippi Langkous of Pluk van de Petteflet."

"Ik wilde daar een held aan toevoegen die ik niet zo vaak in boeken zag of op tv. Een held die net zo universeel aanspreekt, maar er toevallig uitziet zoals mij en mijn zoon.”

ZXVYgoyt38m6RwCS

Tijdens het ROSE Kinderverhalentraject in 2017 werd illustrator Lisa van Winsen gekoppeld aan Michael. Het Kinderverhalentraject is opgezet om talentvolle nieuwe auteurs en illustratoren aan elkaar te koppelen om een kinderboek te maken en zo het huidige kindermedia-aanbod inclusiever en diverser te maken. 

"Ik groeide op met een enorme krullenbos... Als enige op school. Als ik een Idje had gehad dan had daar zo veel kracht uit kunnen halen!" - Astrid Sy, donateur van Idje wil niet naar de kapper 

Crazy creaties

Het verhaal is geïnspireerd op Michaels eigen jeugd. Ook hij had vroeger een wilde bos krullen en wilde als kind niet naar de kapper. “Ik heb lange tijd moeite gehad met mijn haar. Ik heb een soort half kroeshaar en het deed altijd pijn om m’n afro te kammen. Als kind wilde ik lange tijd steil haar, ook omdat ik dat overal zag.”

De grappige details in het boek komen ook uit zijn eigen jeugd. Michael ging vroeger naar Surinaamse kappers waar mensen allerlei bijzondere dingen met hun haar deden. "Misschien niet zo magisch als Idje, maar het waren de jaren ’90, dus de creaties waren crazy genoeg om inspiratie uit te halen".

"We willen kinderen van alle achtergronden bereiken met diverse verhalen."

IMG_4968

Spiegels en ramen

Is het boek ook leuk voor kinderen met steil haar? Maxime: "Zeker weten. Naast dat de hoofdpersonage een afro heeft en deze ook een belangrijk onderwerp van het verhaal is, is het gewoon een heel erg leuk boek over de eigenwijze Idje die allerlei avonturen beleeft."

"Daarbij is het boek niet alleen leuk, maar is het ook belangrijk dat dit boek over een jongetje met een afro gaat! We willen kinderen van alle achtergronden bereiken met diverse verhalen."

"Schrijfster Sharron McElmeel verwoordt het mooi: 'Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.'" 

OL6IYQRiN5rLRoD8

ROSE Stories

ROSE Stories geeft overigens niet alleen boeken uit. Maxime vertelt: "Voor elk verhaal gaan we op zoek naar de meest passende vorm om het verhaal een zo groot mogelijk bereik te bieden." Een goed voorbeeld is Melk & Dadels, waarin ze de verhalen van eerste- en tweede generatie Marokkaanse vrouwen vertellen. Dit project is ooit begonnen als een kook- en verhalenboek, en nu een goedlopende theatervoorstelling onder regie van Daria Bukvić. 

"We hopen in ieder geval dat Idje de nieuwe kinderboekheld wordt! Het zou geweldig zijn als deze krullenbol in alle boekenkasten van Nederland terecht komt tussen Jip en Janneke, Pluk van de Pettenflet, Dolfje Weerwolfje, Pippi Langkous en alle anderen. Een krullenbol in een heldenrol!"

En gaat er ook een film komen? "Dat lijkt ons een heel leuk idee! Maar daar zijn nog geen concrete plannen voor. De regisseur hebben we in ieder geval al..."

Je hebt nog tot en met 28 november om te doneren en Idje wil niet naar de kapper werkelijkheid te laten worden. Tegenprestaties zijn natuurlijk het boek, maar ook een bezoek van Michael aan je school, of een limited edition print behoren tot de mogelijkheden. 

© 2024