Donateur aan het woord: Jaap Hoogenhout

Donateur aan het woord: Jaap Hoogenhout

Jaap Hoogenhout. Foto: Catherina Gerritsen

Als een kind zo blij is Jaap Hoogenhout (75) dat hij met het Metropole Orkest mag mee zingen. De snel pratende Rotterdammer, die zijn geld verdiende met rondvaartboten, keek erg uit naar deze dag. Het is de tegenprestatie die hij krijgt voor een donatie van € 2.000,-. Hoogenhout steunde het orkest zelfs zo graag, dat hij twee keer dit bedrag heeft gedoneerd. “Maar dan wilde ik ook twee keer meezingen”, zegt hij lachend.

20150914_0042_kopie_1

Fotografie: Catharina Gerritsen

Met crowdfunding was Hoogenhout nog onbekend. Hij geeft wel vaker aan culturele instellingen, maar nog nooit via crowdfunding. Hij heeft weinig met computers, maar toen hij een mail kreeg van het orkest voor steun, wist hij het gelijk: “Ik snap niet precies hoe crowdfunding werkt, maar ik vind het fantastisch. De cultuur zit in een moeizame hoek, maar op deze manier kunnen de mensen betrokken raken en kunst in alle vormen en maten stimuleren. Je kunt een steentje bijdragen aan waar je plezier aan beleeft.”

"Ik geef graag tijdens mijn leven, zodat ik er nog van alles kan beleven." 

“Iedereen roept dat crowdfunding de toekomst is, en dat geloof ik dan maar”, zegt hij. Of hij terugkomt bij voordekunst is niet de vraag, de vraag is wanneer: “De mensen zijn heel aardig. Ze helpen je goed, en snel. Ik ga het bijhouden en ik kom zeker terug. Als er weer iets is wat er bij mij past, dan doneer ik zeker weer.”

20150914_0121_kopie

Fotografie: Catharina Gerritsen

Het idee van tegenprestaties spreekt hem erg aan. “Ik vind het leuk dat ik ook iets terugkrijg voor mijn bijdrage. Natuurlijk is het veel geld om mee te kunnen zingen, maar het Metropole Orkest kan nu die vier prachtige mooie boeken maken. Ik geef graag tijdens mijn leven, zodat ik er nog van alles kan beleven. Leuker om nu te geven dan als ik er straks niet meer ben”, aldus Hoogenhout

“Stiekem hoop ik dat ze vragen of ik met ze meega op wereldtournee.''

20150914_0160_kopie_1

Fotografie: Catharina Gerritsen

Het Metropole Orkest hoefde niet bang te zijn een slechte zanger te ontvangen. Hoogenhout won namelijk ooit Ron Brandsteders Showbizzquiz. Misschien ook wel daarom durft hij een beetje te dromen: “Stiekem hoop ik dat ze vragen of ik met ze meega op wereldtournee. Of meezing met één optreden in de Ziggo Dome, dat is ook prima.”

Bekijk hier de crowdfundingcampagne 'Boek het Metropole Orkest' van het Metropole Orkest. 

 

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Catharina Gerritsen

 

 

© 2024