De Pioniers, deel 3: KCO meets Patrick Watson

De Pioniers, deel 3: KCO meets Patrick Watson

Er is nu in totaal 15 miljoen euro (!) aan donaties binnengehaald via voordekunst. Hier zijn we natuurlijk trots op, maar tegelijkertijd zijn de cijfers verre van het belangrijkste. Waar we nog veel trotser op zijn is wat we in zeven jaar voor projecten gerealiseerd hebben zien worden. Daarom spraken we met een aantal projectmakers uit de Wild West-jaren van de site. Hoe hebben deze pioniers het crowdfunden ervaren? En hoe gaat het nu met ze?

In oktober 2010 startte Floris Kortie (met Entree, de jongerentak van het Concertgebouw) zijn crowdfundingcampagne - een van de eerste ooit op voordekunst.nl. Het doel: singer/songwriter/wondermuzikant Patrick Watson, die een jaar eerder zijn succesalbum Wooden Arms had uitgebracht, naar het Concertgebouw krijgen. Een ontmoeting tussen klassiek- en popfans in de zaal, een ontmoeting tussen Watson en het orkest op het podium. 

 

Floris_Kortie 

Floris Kortie in de trailer voor KCO meets Patrick Watson. 

We spraken met Floris (inmiddels o.a. presentator bij Podium Witteman) over zijn geslaagde campagne. 

Echt een opsteker

Floris herinnert zich dat ze ijzersterk campagne hebben moeten voeren. Gelukkig stond hij er niet alleen voor. “Entree is verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest, maar als jongerenvereniging konden we iets meer experimenteren dan ze daar gewend waren. Dus op dat moment was het heel erg passend om binnen die organisatie met zoiets nieuws te pionieren. KCO was ook heel nieuwsgierig hoe we het aan gingen pakken.”

Het idee van de campagne: bij een donatie van honderd euro kreeg je twee kaarten, nog voor de voorverkoop van start ging. “Wat er zo leuk aan was: dat je meteen merkte dat er draagvlak voor was. Je hebt ook meteen een soort ambassadeurs, mensen die zich echt verbinden met je project. Dat is echt een opsteker. Als je merkt: er zijn 200 mensen die net als ik heel graag willen dat dit ervan komt.” 

"Ik ben gewoon idolaat van die muzikant." 

Het concert zelf, op Koninginnenacht 2011,  voelde als een ontknoping voor iedereen die eraan had meegewerkt - al was het concert zelf heus niet perfect. “Dit was voor Patrick Watson de eerste keer dat hij met zo’n groot orkest speelde, en je merkte wel dat het voor hem wat onwennig was: hij was zo nerveus dat we whiskey hebben moeten laten aanrukken. Inmiddels speelt hij veel vaker met orkesten; deze avond was wat dat betreft echt een beginpunt.” 

Niet simpel poppy

Het publiek die avond was een mix van Patrick Watson-fans en klassieke fans. “Er is qua muziek wel echt een link te leggen. Fans van Patrick Watson (die geschoold is als klassiek pianist) zijn in potentie fans van het Concertgebouworkest. Het is namelijk echt muziek die allerlei spannende kanten op gaat, niet simpel poppy.”  

kco_meets

Patrick Watson en het Koninklijk Concertgebouworkest, 2011. Foto: Ronald Knapp.

Dit jaar is het nog een keer gebeurd: KCO meets Patrick Watson, deel twee, vond plaats op Koningsnacht 2017. Floris was er weer bij - dit keer gewoon als fan, al heeft hij Watson in de weken voorafgaand ook nog geïnterviewd. “Die avond voelde als een vervolmaking van het oorspronkelijke project. Ik vond het fantastisch. Maar ik ben gewoon idolaat van die muzikant.”  

Enthousiaste donateur

Floris zelf heeft, ondanks het succes, nooit meer gecrowdfund. “Ik ben bij de radio en tv gaan werken. Niet dat het geld daar binnenklotst, maar ik zit nu niet meer de makerskant. Toch heb ik nog altijd in m’n hoofd: als je een plan hebt waar je heel erg in gelooft, maar waar de grote bobo’s niet voor overstag gaan, dan moet je het lagerop zoeken.” 

Floris_Kortie_C_Emmely_Siebrecht_1

Floris Kortie. Foto: Emmely Siebrecht. 

Misschien dat hij daarom zo’n enthousiaste donateur gebleven is. “Doneren vind ik nog steeds heel leuk. Geven is fijn. Als je zelf een keer hebt gecrowdfund, dan zie je direct wanneer je kijkt naar alle campagnes: sommigen hebben het begrepen, en anderen niet. Het irriteert me als iemand een laf filmpje online zet. Je moet duidelijk maken dat er urgentie is, maar je moet er ook wel over nadenken hoe je mensen op een vrolijke, leuke en voor hen interessante manier aan het doneren krijgt.”

Vier keer vragen

Hij heeft ook nog een goed advies voor wie nu crowdfundt. “De eerste keer dat ik een campagne van een voorbij zie komen denk ik: oja, leuk, misschien wel iets aan geven. De tweede keer denk ik: hm, daar moet ik nog even naar kijken. De derde keer: oh ja, dat zou ik nog doen, en pas de vierde keer dat ik iemand wat zie posten ga ik daadwerkelijk doneren. Je moet mensen wel durven aanspreken." 

"Daarom kan crowdfunden ook alleen als je erin gelooft, als je echt de noodzaak voelt om iets te maken. Niet om een gat in de begroting te dichten, of omdat crowdfunding wel leuk staat. Dat voel je er direct vanaf. Doneren is echt pas leuk als je weet dat je een bijdrage levert aan iemands droom.” 

Je kunt het concert uit 2011 in z’n geheel hier bekijken. De originele campagne staat hier. Benieuwd naar het werk van Floris Kortie? Je kunt hem bijvoorbeeld in actie zien bij Podium Witteman.

© 2024