Voordekunst kiest: Lenny Kuhr - Het lied gaat door!

Voordekunst kiest: Lenny Kuhr - Het lied gaat door!

Op 29 maart 1969 won Lenny Kuhr het Eurovisie Songfestival met het lied De Troubadour. Precies 50 jaar later, op 29 maart 2019 wil ze heel graag haar 32e album 'Het lied gaat door' uitbrengen.  Alle muziek schreef ze zelf en veel teksten zijn van haar hand.

 Wij spraken Lenny over de crowdfunding voor het album, haar plannen voor het jubileum en hoe het is om al zo lang als muzikant actief te zijn. 

giphy_1.[2]

Klik hier voor een voorproefje van een song op het nieuwe album

"Bij mij gaat de kunst voor de baat uit, en daar word je niet rijk van, maar wel gelukkig.”

Tweede crowdfunding

Lenny Kuhr is voor de tweede keer aan het crowdfunden; haar vorige album Gekust door de eeuwigheid werd ook via voordekunst gefinancierd.

Lenny: “In sommige reacties werd gezegd: ‘Maar dat heeft Lenny toch niet nodig!  Zo’n grote naam, dat kan ze toch best zelf betalen’. Die mensen zeg ik dan: al jaren volg ik een spoor dat tot nu toe een select publiek aanspreekt op inhoudelijk en muzikaal niveau. Dat spoor is niet interessant voor de media en dus word ik niet gevraagd bij DWDD en andere talkshows. Bij mij gaat de kunst voor de baat uit, en daar word je niet rijk van maar wel gelukkig.” 

De bedoeling is om op 29 maart 2019 het album te presenteren in het Muziekgebouw in Eindhoven, de stad waar Lenny is geboren en waar ze in 1969 woonde. Het wordt een bijzonder concert waarin zowel het Songfestivaljubileum als het nieuwe album alle aandacht zullen krijgen.

1969_terug_uit_Madrid

Lenny Kuhr met haar moeder in 1969, net terug nadat ze het Songfestival won in Madrid

“Als ik nu terugkijk dan voel ik dat ik met hetzelfde plezier en met dezelfde passie met de liedkunst bezig ben.”

Alles in eigen beheer

Aan het begin van Lenny Kuhr’s carrière maakten platenmaatschappijen de dienst uit. In 1967 won ze een wedstrijd in Eindhoven (een soort The Voice avant la lettre) en kreeg ze een contract met Phonogram, waarmee ze haar eerste single uitbracht. Haar eerste album kwam uit in 1969, na Eurovisie. Er waren nooit problemen met het maken van nieuwe albums; Phonogram betaalde en maakte achteraf winst.

16_jaar

“Wanneer ik de songs voor een nieuw album presenteerde was er altijd weer een producent die zei: ‘Ik hoor geen single. Kan je geen hit schrijven?’ Ik vind dat niks. Ik wil de druk niet voelen om een hit te schrijven, ik wil vrij zijn om mezelf uit te drukken.” 

In 1986 besloot ze daarom haar eigen albums te gaan produceren en dat bleek succesvol. Geen grote oplages meer, maar met wat ze verdiende aan de vorige plaat kon ze de volgende financieren.

En toen veranderde de muziekwereld. Er zijn vrijwel geen platenzaken meer, en het werd moeilijker en moeilijker om een nieuw album te kunnen financieren. CD’s worden nu voornamelijk nog verkocht bij concerten.

Lenny stond voor de keus: of geen nieuwe albums meer uitbrengen, of een nieuwe manier vinden om het mogelijk te maken. “Crowdfunding is zo’n nieuwe manier. In het begin voelt het als bedelen, maar dat is het niet. Wie meedoet krijgt iets terug. Een album als CD of als limited edition LP, maar ook een privéconcert behoort tot de mogelijkheden.”  

"We ervaren het als een avontuur waarvan je niet weet hoe het afloopt."

Het fenomeen crowdfunding

Een bevriende theaterprogrammeur zei: “Ik ontvang wekelijks verzoeken om bij te dragen aan een crowdfunding. Daar kan ik niet allemaal aan meedoen, maar voor Lenny lever ik mijn bijdrage”. 

Lenny: “We hebben het idee dat het fenomeen crowdfunding steeds vaker gebruikt wordt en dat zou de spoeling dunner kunnen maken. Maar wetenschappelijke onderbouwing hiervoor hebben we niet. We ervaren het als een avontuur waarvan je niet weet hoe het afloopt. Ondertussen voel ik de warmte van iedereen die in dit avontuur stapt.” 

Lenny Kuhr heeft haar muzikale kompanen gevonden in Reinier Voet, gitarist, en Mischa Kool, akoestische basgitarist. “We bepalen met zijn drieën onze sound. Zo zijn we geworden tot een muzikale drie-eenheid. Dat maakt het aankomende album tot een kunstwerk, zowel in klank als in woord. Subtiel, puur, gepassioneerd, gelaagd, fado, kortom: Lenny Kuhr." 

Yg6OXnmbuPh3qkju

Reinier Voet, Lenny Kuhr en Mischa Kool tijdens een optreden in Oosterbeek. Foto: Mischa Muijlaert

Niet van de nostalgie

“Nog steeds vind ik het een wonder dat uit het schijnbare niets een lied ontstaat. Zo ontstond in 1968 de Troubadour dat ik samen maakte met de tekstschrijver David Hartsema en zo ontstond vorige week Mee met de nacht, het laatste liedje dat ik (tot nu toe) maakte met de dichter Jan Simon Minkema. Als ik nu terugkijk dan voel ik dat ik met hetzelfde plezier en met dezelfde passie met de liedkunst bezig ben.” 

Tussen toen en nu heeft Lenny honderden en honderden liedjes gemaakt, waarvan een groot deel is terug te vinden op de 31 albums die ze maakte. “Dat ik mijn 32e album uit hoop te brengen op 29 maart 2019, precies 50 jaar na het winnen van het Eurovisie Songfestival voelt zeker als heel bijzonder.”

“Omdat ik niet van de nostalgie ben - mijn nieuwe album heet niet voor niets Het lied gaat door - wil ik eenmalig terugkijken om daarna weer snel verder te gaan in mijn flow.” AVROTROS maakt een TV-documentaire over Lenny Kuhr, en zij verwacht dat die voor 29 maart wordt uitgezonden. 

Lenny_Kuhr

Doneren? 

Als je wil doneren aan de campagne van Lenny heb je nog tot 4 december de tijd. In ruil krijg je de cd, een optreden, of bijvoorbeeld Lenny’s favoriet: het album op LP.

“50 jaar geleden maakte ik mijn eerste LP, de Troubadour. Daarom wordt er een limited edition van het nieuwe album Het lied gaat door op vinyl gemaakt. Genummerd en gesigneerd. Als ik moet kiezen welke van alle leuke tegenprestaties de leukste is, dan zeg ik VINYL!” 

Benieuwd? Bezoek hier het crowdfundingcampagne

© 2024