Voordekunst Kiest: Orange Theatre Company

Voordekunst Kiest: Orange Theatre Company

Links: Sairah Erens. Rechts: Elyse O'Shaughnessey

Orange Theatre Company heeft grote plannen: ze willen de nummer één op het gebied van Engelstalig toneel in Amsterdam worden. Om hun eerste twee producties van 2018 te kunnen maken zijn ze 25.000 euro aan het crowdfunden. Een ambitieus doel. Hoe pakken ze dat aan? 

Wij spraken met Sairah Erens, die onlangs samen met Elyse O'Shaughnessey het theatergezelschap heeft overgenomen. "Elyse was daar eerder producer en stagemanager en ik actrice. De oprichters (Lora Mander en Sam Morris) hebben in zes jaar tijd een club van internationale acteurs, schrijvers en regisseurs bij elkaar gebracht, en vele voorstellingen gemaakt die onder andere prijzen hebben gewonnen op het Amsterdamse Fringe Festival. Zij wilden het toneelgezelschap overdragen of opheffen als ze geen goede opvolgers konden vinden in 2017." 

 

Planet_Everything_pic_1

Planet Everything, afgelopen zomer op Fringe Festival.

 

Super zonde natuurlijk! Daarom dienden Elyse en zij (los van elkaar) een voorstel in om het gezelschap over te nemen. 

"De gemene deler in onze visies was dat we het gezelschap wilden professionaliseren, voornamelijk op zakelijk gebied. Met een financiële planning en een sterk zakelijk en creatief beleid kan Orange Theatre Company groeien en een groter publiek van Nederlanders en internationals inspireren met Engelstalig toneel."  

 

Van New York naar Amsterdam

Wat hebben ze tot zover al bereikt? Sairah vertelt: "ART, het eerste toneelstuk van het 2018-2019-seizoen dat eind februari de planken op zal gaan, is de eerste productie onder ons nieuwe bewind. Eerder waren Elyse en ik betrokken bij verschillende voorstellingen van het oude gezelschap: Elyse o.a. bij Planet Everything dat afgelopen zomer op Fringe stond en ik speelde voor de zomer in het toneelstuk ART dat in reprise gaat eind februari."

 

ART_by_Yasmina_Reza_voor_VDK

Voor ART, het toneelstuk dat eind februari in reprise gaat, kan je nu al tickets krijgen als je doneert

 

Daarvoor werkte Elyse als casting agent in New York City, de stad waar ze ook als stage manager werkte bij verschillende toneelstukken off-Broadway, en waar Sairah tevens haar eerste stappen zetten richting een professionele acteercarrière. 

 

"Maanden voorbereiding en hard werken - it's as simple as that." 

 

Geheim

De crowdfundingcampagne ging al vroeg over de 50% heen. Wat is het geheim? "Maanden voorbereiding en hard werken - it's as simple as that." 

Het is heel belangrijk om te weten hoeveel vraag er is naar jouw product binnen de doelgroep. Sairah en Elyse hebben dus hun bedrijfsplan naar hun eigen netwerk verstuurd en om feedback gevraagd. "Dat is best eng om te doen, maar het is wel de enige manier om erachter te komen hoe goed (of slecht) je plan of product in elkaar zit." 

Om een realistisch doel te stellen voor het bedrag dat je wilt crowdfunden, moet je simpelweg vragen of en hoeveel jouw netwerk zou willen inleggen aan de hand van de pakketten met tegenprestaties die je hebt samengesteld. "Ze zeggen dat succesvolle crowdfundingcampagnes 30% van hun streefbedrag binnen hebben voordat hun campagne van start gaat. Deze rekensom bracht ons op 25.000 euro." 

 

VDK_beeldmateriaal_

Sairah en Elyse bezig met de crowdfundingpagina 

 

Engels toneel in Amsterdam

Afgezien van het buitenlandse publiek in Amsterdam, dat blij is met Engelstalig theater, gelooft Orange Theatre Company dat er gelukkig ook genoeg Nederlanders zijn die Engelstalig theater willen zien. Voor het theaterseizoen 2018/2019 staan er daarom al een heleboel goede, afwisselende stukken op de planning.

 

giphy_1

Fragment uit de crowdfundingvideo. 

 

Het toneelstuk ART, van de schrijfster Yasmina Reza, wordt al jaren binnen en buiten Europa gespeeld omdat het ongelofelijk origineel en geestig is. De relatie van drie karakters komt onder druk te staan doordat een van hen een wit schilderij koopt van twee ton. Moderne kunst en vriendschap worden onder de loep genomen en dat levert hilarische en tragische momenten op.

"De rollen worden normaal vertolkt door mannen in de veertig. Onze regisseur, Patrick Abbott, wilde het stuk laten opvoeren door drie vrouwen, zonder iets te veranderen aan de tekst behalve namen en voornaamwoorden. En zo geschiedde. We hebben ART vorige jaar als preview gespeeld en het publiek was laaiend enthousiast!" Dit stuk kan je al eind februari/begin maart gaan zien - bij de tegenprestatie van € 50 krijg je twee tickets voor ART. 

 

"We geloven dat kunst de kracht heeft om gecompliceerde menselijke en maatschappelijke onderwerpen meer begrijpelijk te maken."

 

Oscargenomineerde auteurs en nieuwe talenten

Het tweede stuk, The Pillowman, is geschreven door Martin McDonagh (van de Oscargenomineerde film Three Billboards outside Ebbing Missouri).  The Pillowman is een psychologische triller die bij het publiek vragen oproept over de donkere kant van de mens en de maatschappij.

De keuze van het derde stuk hangt af van... een donateur! "Hebben jullie het Dream Chaser-pakket al gezien? De gelukkige eigenaar van dit pakket mag namelijk een toneelstuk van haar of zijn keuze co-produceren." Dus mocht je iemand kennen die altijd al een toneelstuk wilde produceren, laat het ze weten! 

Het laatste toneelstuk van het seizoen heeft als thema Brexit en wordt door talentvolle schrijvers binnen het gezelschap geschreven. "We geloven dat kunst - ook in de vorm van toneelvoorstellingen - de kracht heeft om gecompliceerde menselijke en maatschappelijke onderwerpen meer begrijpelijk te maken. Daarnaast is er in een toneelvoorstelling ruimte voor nuance - iets wat vaak verloren gaat in de snelle stroom van informatie die we dagelijks voorgeschoteld krijgen." 

 

RED_pic

RED, een toneelstuk over Mark Rothko dat OTC in 2017 opvoerde

 

Toekomstplannen

Momenteel zijn ze vooral heel hard aan het focussen op de crowdfundingcampagne, want: "die moeten we eerst succesvol afronden om überhaupt te kunnen beginnen." Maar desgevraagd wil Sairah best hun ambities voor na dit seizoen delen. "Als we verder mogen kijken, willen we graag de household name worden in Nederland voor Engelstalig toneel, én zo goed worden dat onze voorstellingen ook in het buitenland mogen spelen - inclusief de VS, waar Elyse en ik onze eerste stappen hebben gezet in de theaterwereld."

Ook aan talentontwikkeling wordt gedacht. "We zouden tevens graag een trainingsprogramma opzetten om ons creatief talent verder te ontwikkelen. Nu we er zo over nadenken, hebben we nog veel meer toekomstplannen, haha! But we will cross that bridge when we get there!

 

Als tegenprestatie voor je donatie kan je bijvoorbeeld seizoenstickets krijgen voor de stukken van Orange Theatre Company, premièrekaarten ontvangen, of zelfs coproducent worden van een toneelstuk! Neem hier een kijkje. Eerst meer weten over Orange Theatre Company? Bezoek dan de website

© 2024