Maker aan het woord: Ruben Steeman

Maker aan het woord: Ruben Steeman

Ruben Steeman. Fotografie: Catharina Gerritsen

Grafisch ontwerper en illustrator Ruben Steeman (RuSt) maakt al bijna 13 jaar elke dag een tekening. Meestal vlak na het eten, soms vlak voor het slapen, maar elke dag één. De tekeningen zet hij op elkedagrust.nl, maar toen hij in 2104 zijn 2.500ste tekening maakte, besloot Steeman dat hij ze wilde verzamelen in een boek.

152311_0006_kopie

Fotografie: Catherina Gerritsen

Elke dag Rust is een soort dagboek. Steeman tekent vaak zichzelf, in de kleren die hij die dag aan heeft. “Ik wil graag veel tekeningen maken. De afspraak met mezelf om er elke dag één te doen, is een goede stok achter de deur.” Hij smokkelt niet, zegt hij: “Nee, dat doe ik niet. Het is bovendien makkelijker om helemaal niet te smokkelen, dan om het een beetje te doen.” 

“Bij crowdfunding krijg je publiek en geld tegelijk”

Met technische inspanningen van Tim Beijer is het een bijzondere uitgave geworden. Het resultaat is omvangrijk, met dus 2.500 tekeningen op 2.500 bladzijden. “Het is geen stripboek, geen ontwerpboek, maar meer een soort kunstproject”, aldus Steeman. Uitgeverijen wisten er om die reden niet echt raad mee. Er waren twee alternatieven. Of er vijf maken en die voor € 1.000 per stuk verkopen, of crowdfunding. Het werd het laatste. “Ook omdat ik wilde dat mijn tante Toos er één kon kopen.”

152311_0062_kopie

Fotografie: Catharina Gerritsen

De keuze voor voordekunst was snel gemaakt. “Ik wilde graag een Nederlands platform, en Voordekunst is de meest zichtbare.” Hij is erg blij met het werk dat voordekunst voor hem heeft gedaan. “Ze hebben me goed geholpen met mijn filmpje en met het bedenken van de tegenprestaties. Het contact was altijd snel en goed.”

Het viel Steeman op dat crowdfunden gelijk veel gebieden beslaat: “Het is verkoop, promotie en directe financiering. Dat vond ik wel tof om te merken. Bij crowdfunding krijg je publiek en geld tegelijk. En je wordt gedwongen om herrie te maken, wat ook gelijk publiek oplevert. Zo heb ik van te voren goede foto’s gemaakt van de dummy. Die foto’s werden opgepikt door blogs van over de hele wereld.”

“De helft van de donateurs kende ik niet”

Het was een interessante test voor Steeman: “Mensen zeggen wel vaker dat ik leuke tekeningen maak, maar nu moesten ze minstens € 70 overmaken. Gelukkig deden ze dat.” Maar niet alleen zijn eigen netwerk doneerde: “De helft van de donateurs kende ik niet.” Uiteindelijk werd € 12.000 opgehaald. Daarvoor heeft hij 250 boeken kunnen maken. Die zijn inmiddels allemaal verkocht.

152311_0107

Fotografie: Catharina Gerritsen

Wat er gaat gebeuren bij de 5.000ste tekening, weet Steeman nog niet, maar waarschijnlijk wordt het iets ander dan een boek. Stoppen met zijn dagelijkse taak doet hij niet: “Ik ga door tot m’n handen te veel bibberen of ik geen boom meer van een kanarie kan onderscheiden.”

Bekijk hier de crowdfundingcampagne van van Ruben Steeman.

 

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Catharina Gerritsen

© 2024