Start samenwerking Prins Bernhard Cultuurfonds en voordekunst

Start samenwerking Prins Bernhard Cultuurfonds en voordekunst

Adriana Esmeijer en Roy Cremers ondertekenen de samenwerking. Fotografie: Michael Floor

Deze maand is de samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds en voordekunst van start gegaan. Met de bundeling van krachten willen de organisaties een stimulans geven aan schenken aan kunst en cultuur en ondernemers stimuleren om op andere, nieuwe manieren fondsen te werven voor hun projecten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is hierbij ‘matchfunder’: het financiert een deel van het project, op voorwaarde dat het restant door het publiek wordt gefinancierd. De samenwerking werd vanochtend ondertekend door Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds en Roy Cremers, directeur Stichting voordekunst.

Zowel het Prins Bernhard Cultuurfonds als Stichting voordekunst vinden het belangrijk dat kunst en cultuur een belangrijke rol blijven spelen in de samenleving. Beide organisaties geven het publiek handvatten om concreet bij te dragen aan kunstprojecten. Door samen te werken verwachten het Cultuurfonds en voordekunst zich nog zichtbaarder te kunnen positioneren richting een potentieel geefpubliek.

‘Het Cultuurfonds kan mede dankzij particuliere bijdragen jaarlijks al meer dan 3.000 projecten ondersteunen. En dat is hard nodig nu de overheid zich steeds meer terugtrekt uit het culturele veld. Maar er is meer geld nodig. Daarom zijn we ontzettend blij met de samenwerking met voordekunst. Het biedt ons, en cultureel ondernemers, de mogelijkheid om het cultuurlandschap een impuls te geven en nog meer tot bloei te laten komen.’

– Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds­  

Voor makers en instellingen is het Prins Bernhard Cultuurfonds al jarenlang een trouwe financier. De samenwerking met voordekunst wordt aangegrepen om het netwerk van het Cultuurfonds te wijzen op de mogelijkheden die crowdfunding hen kan bieden. Door zich actiever tot het publiek te wenden, zullen makers en instellingen meer betrokkenheid creëren. Onderdeel van de samenwerking is dat voordekunst begeleiding biedt om concreet crowdfunding in te zetten.

‘Crowdfunding is de meest concrete manier om ondernemerschap te stimuleren; als maker word je gestimuleerd na te denken over voor wie je doelgroep is en vooral, waarom iemand zou bijdragen aan jouw project. Ik vind het erg fijn dat ook een gerenommeerde financier als het Cultuurfonds dit inziet en ons hierbij ondersteunt.’

– Roy Cremers, directeur voordekunst

Matchfunding

Het Prins Bernhard Cultuurfonds zal ook zelf actief bijdragen aan projecten op voordekunst.nl. Dit doet het fonds als ‘matchfunder’: het fonds draagt een deel bij, op voorwaarde dat het restant door het publiek wordt gefinancierd. Lukt dit niet, dan komt ook de bijdrage van het fonds te vervallen. Op deze manier werkt voordekunst al enkele jaren succesvol samen met verschillende andere financiers. Het Cultuurfonds start met een pilot in de Provincie Utrecht, maar zal ook vanuit het landelijke bureau op deze manier gaan werken.    

Groepsportret_Fotografie_Michael_Floor

Medewerkers van het Prins Bernhard Cultuurfonds en voordekunst. Van links naar rechts: Henk Dijkstra, adviseur bestedingen Cultuurfonds, Johan van Beem, adjunct-directeur Cultuurfonds, Menno Tummers, senior fondsenwerver Cultuurfonds, Adriana Esmeijer, directeur Cultuurfonds, Roy Cremers, directeur voordekunst, Michiel Bos, relatiemanager voordekunst, Kristel Casander, relatiemanager voordekunst, Wouter Steijn, hoofd bestedingen Cultuurfonds. Fotografie: Michael Floor.

De samenwerking wordt aangegaan voor in ieder geval een jaar, met de intentie deze te verlengen. Andere partners van voordekunst zijn Amsterdams Fonds voor de Kunst, Kunstraad Groningen, Fonds 1818, VSBfonds, Provincie Overijssel, Provincie Noord-Holland, Provincie Gelderland, Keunstwurk Fryslân, ABN AMRO, Provincie Limburg, Mondriaan Fonds en Bankgiro Loterij Fonds.

 

 

© 2024