Voordekunst Talent Tour: eindexpo ArtEZ

Voordekunst Talent Tour: eindexpo ArtEZ

Voordekunst is er voor iedereen: gevestigde makers, maar ook jong talent. Reden genoeg voor voordekunst-projectassistent Michelle om eens rond te gaan kijken op afstudeerexposities van de verschillende kunstacademies van Nederland. 

Ik ben Michelle, afgestudeerd in Autonome Beeldende Kunst op de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Momenteel ben ik werkzaam bij voordekunst als projectassistent en begin ik in september de pre-master Gender Studies aan de Universiteit Utrecht. #credentials

 

Starten bij de A

IMG_8214

We beginnen deze wervelende weken bij ArtEZ, dan wel bij de A van Arnhem. Ik ben hier precies nog nooit geweest, dus na een klein avontuur van het station door de Wolvengang was de ontmoeting met deze academie eindelijk daar.

ArtEZ verzorgt in Arnhem, Enschede en Zwolle verschillende soorten bachelor- en masteropleidingen in beeldende kunst, architectuur, mode, vormgeving, muziek, theater, creative writing, dans en kunsteducatie. Beroemde alumni zijn Bas Kosters en Viktor & Rolf. Ook Hanna Jansen, wier crowdfundingcampagne op voordekunst onlangs afliep, is een succesvolle alumnus van deze academie.

“Het onderwijs bij ArtEZ is gericht op de artistieke, intellectuele en persoonlijke groei van studenten. Ze worden opgeleid in een professionele rol die nauw aansluit bij hun talent, persoonlijkheid en ambities. Daarbij worden ze begeleid door docenten die hun sporen in de beroepspraktijk ruimschoots hebben verdiend. Door die individuele benadering worden studenten optimaal voorbereid op hun loopbaan als kunst- en cultuurprofessionals, " aldus ArtEZ.

 

Beren en dromen

 Jelijn_VerhoevenWerk van Jelijn Verhoeven in de afstudeerexpo Dreams Need Air, 2017.

Ook bij een academie als ArtEZ is het kiezen of delen. Dus ik koos voor de expositie van de afdeling Art & Design. De expositie, met de titel ‘Dreams Need Air’, behelst zo’n 140 studenten die afstuderen in Creative Writing, Fashion Design, Fine Art, Graphic Design, Interaction Design, Product Design en de nieuwe Docenten Beeldende Kunst en Vormgeving.

De afkorting BEAR staat voor Bachelor (of Base) of Experiment, Art and Research en is tevens de Fine Art afdeling. De BEAR 2016-lichting nodigde op hun projectpagina op voordekunst uit om hun expo te komen bekijken en waren hun 74 donateurs ontzettend dankbear voor het doneren. Je begrijpt mijn nieuwsgierigheid naar dit jaar.

 

ArtEZ-studenten ❤ voordekunst

collage

In 2014 hebben de studenten van de afdeling Fine Art in Arnhem gecrowdfund voor de inrichting, de catalogus en alle bijkomende zaken van hun expositie. In het filmpje zie je een mooie representatie in de vorm van een levend stilleven waarin zowel het plezier van afgestudeerd zijn als #thestruggle te zien zijn. Bekijk het project hier!

De afstuderende studenten van Art & Design hebben in 2015 campagne gevoerd. Met 87 donateurs haalden zij een indrukwekkende 134% van het doelbedrag op.

 

Merel + Peek = MEEK

MEEK_3Links: een poster van de MEEK-vernissage. Rechts: Merel Peek tijdens de expo. 

Tijdens mijn bezoek aan de eindexpositie kwam ik Merel Peek tegen, die afstudeert aan de docentenopleiding. MEEK Galerie was haar afstudeerproject: een pop-upgalerie in Amsterdam. Met 63 enthousiaste donateurs haalde Merel met haar crowdfundingcampagne op voordekunst maar liefst €5260 op. 

Door zichzelf te verplaatsen in de rol van een galeriehouder heeft Merel het pop-up podium MEEK Galerie gecreëerd voor culturele en creatieve voorstellingen en exposities. MEEK is niet alleen een verbastering van haar eigen naam, maar ook fonetisch voor het woord 'make' en dit past prima bij haar idee. Merel was zelf altijd al geïnteresseerd in de kunstwereld, haar fascinatie zit ‘m vooral in de verhouding van de kunstwereld naar de maker. Ze heeft verschillende events georganiseerd in haar ‘white cube gallery’, van spoken word avonden tot performances. Plus etentjes en workshops met en voor donateurs!

MEEK_2_edited-1In MEEK Galerie.

Merel was zich bewust dat ze de campagne juist iets anders aanpakte dan misschien normaal is aan een crowdfundingcampagne, maar dit paste precies bij haar afstudeerproject. Mede hierdoor had ze tijdens haar campagne een interview bij Kunst Is Lang.

De enthousiaste reacties uit haar omgeving op de campagne hebben haar bevestigd in haar ambitie om met dit project verder te gaan, want als zelfs de huisbaas van het pand van de galerie doneert, weet je dat je goed zit.

 

De ArtEZ-exposities vinden plaats van 28 juni t/m 2 juli. Ik kan alleen maar aanraden om deze jonge makers dit weekend nog te zien stralen, ik heb mijn ogen uitgekeken!

 

Maak kennis met meer ondernemende jonge makers die Michelle zag op de eindexpositie van kunstacademies in 2017: 

© 2024