Voordekunst Talent Tour: eindexpo WdKA

Voordekunst Talent Tour: eindexpo WdKA

Foto gemaakt door Melanie van Zweeden

Voordekunst is er voor iedereen: gevestigde makers, maar ook jong talent. Reden genoeg voor voordekunst-projectassistent Michelle om eens rond te gaan kijken op afstudeerexposities van de verschillende kunstacademies van Nederland. 

In de weken van de eindexposities van de kunstacademies hier in Nederland, mag ik het land door om maar liefst 5 stuks te bezoeken. Ik ben Michelle, afgestudeerd in Autonome Beeldende Kunst op de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Momenteel ben ik werkzaam bij voordekunst als projectassistent en begin ik in september de pre-master Gender Studies aan de Universiteit Utrecht. #credentials

Binnen_overzichtSfeerimpressie bij event 'Unusual'

We zijn beland bij ons laatste blog van dit eindexpositieseizoen. De laatste academie die ik bezoek is de Willem de Kooning Academie. De ‘Graduation Show 2017’ van deze Rotterdamse academie toont het werk van meer dan 300 studenten uit verschillende richtingen. En hoewel ik zeker ook naar deze eindexpositie ben geweest, zoom ik graag in op een extra bijzonder event, dat geen onderdeel van de eindexpo was, maar door ondernemende studenten zelf was opgezet na de eindexpositie: Unusual.

Unusual werd georganiseerd in ZOHO, in Rotterdam op 7 en 8 juli.

“Willem de Kooning Academy offers art education that complements and pioneers an ever-changing, international practice. The outside world is not looking for the autonomous artist or the graphic designer, but for people who possess a multitude of talents and skills. Young creatives who look beyond the borders of their original discipline. We call them creating pioneers.” - Aldus WdKA

 Joep_Tijssen_-_MENTOR3Presentatie Joep Tijssen - MEN(T)OR in de modeshow 'Unusual'

Unusual Event

De groep studenten van de afdeling Fashion besloot naast de eindexpositie een eigen modeshow te organiseren, omdat dit niet meer vanuit de academie wordt gedaan. De afstuderende studenten uit de richting Lifestyle & Design sloten zich hierbij aan, waardoor het event dat ze voor ogen hadden nog grootser aangepakt kon worden. Ze zetten een crowdfundingcampagne op om hiermee het licht, het geluid en de locatie te kunnen bekostigen. Ik sprak Melissa de Vos en Elise Marcus, zij deelden de verantwoordelijkheid voor de campagne op voordekunst en waren beiden contactpersoon voor voordekunst.

Elise-Marcus-Mather-Earth-Network1_Foto_Joyce_de_VriesElise Marcus 'Mother Earth Network' (Detail). Foto: Joyce de Vries

Omdat er voorheen wel een show vanuit de academie werd georganiseerd, wilden de studenten de show dit jaar op eigen wijze invullen. Zodoende ging niet elke collectie om draagbare kleding en liep er een dragqueen tussen de collecties door met een bord dat de volgende ontwerper aankondigde.

Fay_Klaassen_-_Dont_Forget_To_Play2Presentatie Fay Klaassen - 'Don't Forget To Play' in de modeshow 'Unusual'

 

Beide klassen moesten tijdens de campagne ook nog afstuderen, hierdoor werd het de laatste weken éxtra spannend. Melissa vertelt: ‘De laatste weken zaten we op het puntje van onze stoel door de spanning omtrent het halen van de crowdfunding. Gelukkig werd er in de laatste week veel gedoneerd!”

Melissa_de_Vos_-_Fisk2Melissa De Vos - 'Fisk' in de expositie 'Unusual'

De studenten kregen veel enthousiaste reacties, omdat het event geheel op eigen houtje werd georganiseerd en opgebouwd. Ze ontvingen lieve berichtjes van familieleden en collega's en zelfs berichten van mensen die ze niet kenden, maar hen wel steunden. 

“De betrokkenheid van iedereen was erg fijn, door alle support kregen we heel veel energie!”

Als tegenprestatie boden ze toegangstickets voor de show en expo aan, maar er werd ook vaak gedoneerd zonder dat er een tegenprestatie gekozen werd. “Het is super tof en bijzonder dat donateurs ons willen steunen, zonder daar iets voor terug te willen!”.

Met 111 donateurs haalde de WdKA'ers succesvol €2.937,- op. De projectpagina inclusief confetti bekijk je hier

Binnen_overzicht_2Sfeerimpressie bij event 'Unusual'

WdKA op voordekunst

Een inspiratiebron van de Unusual-makers was wellicht RECONSTRUCT - mode event studenten WDKA, waarbij de lichting mode in 2016 voor het eerst buiten de academie treedde en een modeshow in het Slaakhuys in Rotterdam organiseerde. Met 160 donateurs haalde zij zelfs meer dan €10.000 op.

Inmiddels is RECONSTRUCT een collectief van 6 ontwerpers, dat in januari 2017 op Amsterdam Fashion Week te bewonderen was.

Ook studeerde Joyce de Vries af van de Willem de Kooning Academie. Joyce heeft in 2016 gecrowdfund voor de publicatie van haar fotoboek 'Encyclopedie (m/v)' waarin zij op zoek ging naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in de Nederlandse maatschappij. Met 120 donateurs haalde ze €8.160 op.

Tot slot 

In de afgelopen weken ben ik overrompeld door enorm veel positieve indrukken en indrukwekkend werk op de eindexposities. Het was ontzettend gaaf om het land door te reizen en de expo’s en shows te bekijken. Ik denk dat we goed kunnen stellen dat crowdfunding een geschikte vorm van publieksbetrekking is en een goed model voor financiering biedt aan (afstuderende) studenten. - Michelle

Ben je geinspireerd geraakt om te crowdfunden? Stuur dan hier je idee in! Liever eerst je idee bespreken? Boek een spreekuur of mail ons op [email protected]!

 

Maak kennis met meer ondernemende jonge makers die Michelle zag op de eindexpositie van kunstacademies in 2017: 

© 2024