Tegenprestaties-tips voor jouw muziekproject

Tegenprestaties-tips voor jouw muziekproject

Van een uitnodiging voor een concert en een gesigneerde cd tot een op maat gemaakt lied: zo bepaal je de tegenprestaties voor jouw muziekproject!

De meeste supporters beslissen aan de hand van crowdfundingvideo of ze je willen ondersteunen, maar de tegenprestatie bepaalt vaak de hoogte van de donatie. Maar wat zijn eigenlijk goede tegenprestaties? Van een uitnodiging voor je show tot naamsvermelding op een plaat: we zetten de tips en voorbeelden voor jouw muziekproject op een rijtje.

 

De basisregels

Bij een tegenprestatie denk je natuurlijk als eerste aan iets wat je project voortbrengt, zoals bijvoorbeeld de cd of lp waar je voor gecrowdfund hebt. Donateurs zijn echter niet altijd op zoek naar een materiële tegenprestatie, maar ook naar een ervaring. Jouw donateurs willen graag meegenomen worden in jouw avontuur: nodig hen bijvoorbeeld uit in je studio tijdens de repetitie, deel een exclusieve track die de cd niet heeft gehaald of deel behind-the-scenes van het opnameproces. 

Denk goed na over de verschillende donateurs en wat zij eventueel interessant zullen vinden. Variatie tussen de producten of diensten die je aanbiedt, zorgt ervoor dat er voor iedere donateur iets passends tussen zit. Zorg er daarnaast voor dat je donateurs tussen tegenprestaties van verschillende bedragen kunnen kiezen. Sluit hoge bedragen niet uit, want die zijn juist interessant voor zakelijke relaties of bedrijven die bij willen dragen aan jouw project.

Voor jouw muziekproject kun je aan de volgende tegenprestaties denken: 

 • Het product van de campagne (cd, lp, usb etc.), eventueel gesigneerd! 

 • Tickets voor de show, het (release) concert of optreden

 • Naamsvermelding (bijv. op de plaat of in het albumboekje)

 • Discografie met eerder werk

 • Uitnodiging voor een huiskamerconcert

 • Merchandise 

 • Meet & Greet met de muzikanten

 • Ringtone/wekker met jouw muziek

 • Muziek/zangworkshop

 • Toegang tot een repetitie of mee de studio in

 • Exclusief bonusmateriaal 

 • Behind the scenes footage van bijv. het opnameproces 

 • Op maat gemaakt nummer of compositie 

 

Voorbeelden van andere muzikanten

Help Daan aan een saxofoon

Daan Kluwer crowdfundde voor een nieuwe saxofoon en bood in ruil voor een donatie o.a. de video van een live opname met zijn jazz kwartet (€65), een saxofoonringtone (€45) en een improvisatieles (€100). Precies 100 donateurs zorgden voor het eindbedrag van €4.629. Bekijk zijn pagina hier!

MFD1Weam0fitwqZu.jpg

Eva Bos - Debuutalbum

Eva Bos haalde in 2021 €15.000 op met behulp van 228 donateurs. Zij bood tegenprestaties aan van €15 tot €700: voor ieder wat wils! Bij €40 gaf Eva een ‘Serenade om weg te geven’, tijdens de lockdown bracht ze deze serenades door te videobellen en ze maakte er daarna nog een leuk filmpje van ook! Daarnaast werd er een collectors item weggegeven (het album op vinyl bij €50) en werd er voor de donateurs van €500 een huiskamerconcert met band georganiseerd. Bekijk de andere toffe tegenprestaties op haar pagina.

jrvmexiDO4oLoH72.jpg

 

Maloe Melo moet blijven

Cjf1qImgfRdxN37d.jpg

Muziekcafe Maloe Melo haalde in 2020 bijna €30.000 op. Als café lukte het hen om het publiek te betrekken met unieke tegenprestaties. Zo staan de namen van 83 donateurs vereeuwigd op de wc-deur dankzij de tegenprestatie ‘Word voor altijd onderdeel van ons interieur met ja naam op de deur van de wc’ ter waarde van €35. Er werd daarnaast ook een groepstegenprestatie voor een karaokesessie aangeboden. 699 donateurs zorgden er uiteindelijk tezamen voor dat Maloe Melo kon blijven bestaan. Bekijk hun crowdfunding hier. 

 

Geïnspireerd geraakt? Wel een idee, maar nog niet zeker over crowdfunden? Vertel ons hier je idee en we geven je binnen 2 dagen advies! Of lees hier meer over crowdfunden voor muziekprojecten

 

© 2024