Tegenprestatietips voor vormgeving: van een uniek design tot een kijkje in het maakproces

Tegenprestatietips voor vormgeving: van een uniek design tot een kijkje in het maakproces

Onder vormgeving kun je onder andere graphic novels, kaartspellen, animatie en mode-ontwerp scharen. Het is een veelzijdig discipline! Bij het voeren van jouw crowdfundingcampagne voor jouw vormgevingproject bied je in ruil voor een donatie en tegenprestatie aan. Maar wat zijn tegenprestatie die passen bij een vormgevingproject? Wij helpen je op weg met tips en voorbeelden.

Bij een tegenprestatie denk je natuurlijk als eerste aan iets wat je project voortbrengt. Donateurs zijn niet altijd op zoek naar een materiële tegenprestatie, maar juist ook naar een ervaring. Jouw donateurs willen graag meegenomen worden in jouw avontuur.

Denk goed na over de verschillende donateurs en wat zij eventueel interessant zullen vinden. Variatie in de tegenprestaties die je aanbiedt, zorgen ervoor dat er voor iedere donateur iets passends tussen zit. Let daarbij ook op het verschil in bedragen. Sluit hoge bedragen niet uit, want die zijn juist interessant voor zakelijke relaties of bedrijven die bij willen dragen aan jouw project. 

 

Voor jouw vormgeving kun je aan de volgende tegenprestaties denken: 

  1. Het product van de campagne, zoals bijvoorbeeld de gerealiseerde graphic novel of een pre-order van het te ontwerpen eindproduct, zoals een kledingstuk. 

  2. Een naamsvermelding of logovermelding

  3. Een speciaal ontworpen tegenprestatie voor de donateur

  4. Een kijkje achter de schermen of een workshop die past bij jouw project

 

Een aantal voorbeelden:

Mart Veldhuis met zijn project 'Eigen Schuld'

Mart Veldhuis maakte een heel groot wandtapijt ‘Eigen Schuld’. Hij bood in ruil voor een donatie een leuk aantal tegenprestaties aan, zoals een tegenprestatie waarmee de donateur zich kon laten vereeuwigen in het tapijt, Ook bood hij een speciaal ontworpen deurmat aan als tegenprestatie voor de donateurs. Voor de kleinere donateurs zorgde hij ook voor voldoende opties: zoals stickers of een pin van een illustratie uit het wandkleed.

ezlQ9TlB8WCDOn1U.jpg

 

MUSA Intimates met hun eigen ondergoedlijn

MUSA Intimates maakt lingerie van bananen .Als één van de tegenprestaties konden de donateurs de collectie pre-orderen en zo de eerste collectie thuis ontvangen. Een andere leuke tegenprestatie: ze maakte het mogelijk om meer te weten te komen over het proces, door middel van een exclusieve farmtour waarin ze uit de doeken doen hoe hun product tot stand komt!

Z6cZFufVqImUNoNc.jpg

 

Saakje's bakvorm: een uniek cakeblik

Saakje maakte een speciaal soort cakeblik waarmee je een taart kunt maken! Als tegenprestatie konden donateurs het bijzondere ontwerp ontvangen, maar daarnaast bood Saakje ook een workshop aan in haar bakstudio als tegenprestatie. Ook was het voor donateurs een mogelijkheid om hun recept toe te voegen, die werd meeverzonden met de bakblikken. 

lSGmXFlp65x9BKIa.jpg

 

Geïnspireerd geraakt? Vertel ons hier je idee en we geven je binnen 2 dagen vrijblijvend advies! 

 

 

© 2024