Van een stukje schilderij tot een privé-rondleiding: Tegenprestatietips voor erfgoedprojecten

Van een stukje schilderij tot een privé-rondleiding: Tegenprestatietips voor erfgoedprojecten

Je wilt een schilderij aankopen, een stuk restaureren of een boek maken van een bijzonder historisch onderwerp dat niet vergeten mag worden. Bij het voeren van jouw crowdfundingcampagne bied je in ruil voor een donatie en tegenprestatie aan. Maar wat zijn tegenprestatie die passen bij een erfgoedproject? Wij helpen je op weg met tips en voorbeelden.

Bij een tegenprestatie denk je natuurlijk als eerste aan iets wat je project voortbrengt, maar denk vooral ook aan immateriële tegenprestaties. Donateurs zijn niet altijd op zoek naar een materiële tegenprestatie, maar juist ook naar een ervaring. Jouw donateurs willen graag meegenomen worden in jouw avontuur.

Denk goed na over de verschillende donateurs en wat zij eventueel interessant zullen vinden. Variatie in de tegenprestaties die je aanbiedt, zorgen ervoor dat er voor iedere donateur iets passends tussen zit. Let daarbij ook op het verschil in bedragen. Sluit hoge bedragen niet uit, want die zijn juist interessant voor zakelijke relaties of bedrijven die bij willen dragen aan jouw project. 

 

Voor jouw erfgoedproject  kun je aan de volgende tegenprestaties denken 

  1. Een uitnodiging om het gerestaureerde of aangekochte werk te bekijken

  2. Een stukje van het werk, zoals een eigendomscertificaat of een adoptiecertificaat

  3. Een naamsvermelding

 

Een aantal voorbeelden

Het portret van Nansen de Hond

Monumentenorganisatie Hendrick de Keyser wilde graag het portret van Nansen de hond aankopen. In ruil voor een donatie kon de donateur als tegenprestatie een priverondlelding door het Museumhuis kiezen, waar het portret van Nansen hangt. Voor de kleinere donateur was ook een ansichtkaart van het portret mogelijk of twee vrijkaarten voor een bezoek aan het museum.

n9urknIN33QBLBBo.jpg

 

Het Nationaal Militair Museum en de restauratie van de F-100

Het Nationaal Militair Museum startte een crowdfunding campagne voor de restauratie van een F-100. Bij een donatie van 50 euro ontving je als donateur een eigendomscertificaat, een stukje van het bijzondere toestel, als tegenprestatie. Ook een fotoshoot met het toestel en een speciaal geslagen munt behoorden tot de mogelijkheden om te kiezen als tegenprestatie.

zcLnn5Ki49o8DOSX.jpg

 

De thuisbevalcultuur als immateriaal erfgoed

Op 6 november 2021 kreeg de Nederlandse thuisbevalcultuur de officiële status van Immaterieel erfgoed. In het project De Thuisbevalcultuur wordt een stukje oer-Nederlandse geschiedenis op film vastgelegd. In ruil voor een donatie was er een naamsvermelding mogelijk in de aftiteling van de film én werd de donateur vereeuwigd op de wall of donators op de website. Ook was het mogelijk een kaartje voor de feestelijke lancering van de film te bemachtigen in ruil voor een donatie.

aevDjenkqfvxHBD1.jpg

 

Geïnspireerd geraakt? Vertel ons hier je idee en we geven je binnen 2 dagen vrijblijvend advies! 

 

 

 

© 2024