De gepensioneerde Jos valt steeds dieper weg in zijn dementie gedurende wat aanvoelt als één enkele dag. Of zijn het jaren?
Heimwee naar Gisteren is een korte film waarin dementie vanuit de eerste persoon wordt gevisualiseerd. Het verhaal van de film wordt verteld als een enkele dag in het leven van Jos, maar in werkelijkheid vat het alle stadia van dementie samen. De film laat daarbij niet alleen
De gepensioneerde Jos valt steeds dieper weg in zijn dementie gedurende wat aanvoelt als één enkele dag. Of zijn het jaren?
Heimwee naar Gisteren is een korte film waarin dementie vanuit de eerste persoon wordt gevisualiseerd. Het verhaal van de film wordt verteld als een enkele dag in het leven van Jos, maar in werkelijkheid vat het alle stadia van dementie samen. De film laat daarbij niet alleen zien hoe Jos verandert, maar ook hoe de relatie met de mensen om hem heen, die steeds meer te maken krijgen met de gevolgen van zijn dementie, noodgedwongen verandert.
VERHAAL
Tijdens een familiedag worden de eerste verschijnselen van Jos zijn dementie pijnlijk duidelijk voor zijn zoon Bram. Jos lijkt niet meer goed mee te kunnen doen aan het gesprek en haalt herinneringen door elkaar. Rita, de vrouw van Jos, probeert het ongemak te verbergen, maar Bram merkt dat er iets niet helemaal goed zit. Naarmate de dag vordert lijkt Jos de wereld om hem heen steeds slechter te kunnen plaatsen. Jos probeert uit onbegrip vast te klampen aan zijn gewoontes, maar als dat niet lijkt te werken slaat het snel om naar paniek.

MOTIVATIE
Dementie raakt niet alleen de persoon met dementie zelf, maar ook de mensen om de zieke heen. Het is een vreselijke ziekte waar je je machteloos tegen voelt. De langdurigheid en het onbegrip rondom dementie zorgt vaak voor frustratie. Dat het zo lastig is in te beelden wat iemand met dementie meemaakt zorgt ervoor dat begrip en geduld heel lastig zijn. Met deze film hopen wij de kijker een 'aha-moment' te kunnen geven: "Daarom doet mijn man/vrouw/opa/etc zo."
Deze film helpt niet alleen de makers met het verwerken van hun eigen verlies, maar biedt ook mensen, met minder ervaring met dementie, inzicht in deze ingewikkelde ziekte. Doordat je als kijker in de schoenen wordt gezet van een persoon met dementie ervaar je hoe het is om te lijden aan geheugen- en identiteitsverlies. Je ziet de verandering die jaren kan duren in de film in rap tempo voorbijgaan. We denken dat deze film daardoor steun kan bieden aan mensen die hetzelfde meemaken, of hebben meegemaakt. Via deze crowdfunding hopen we samen met jouw steun dit doel te kunnen realiseren.

WAAROM DONEREN?
Om deze film een succes te maken is er best veel nodig. We hebben apparatuur nodig voor camera, licht, geluid, kleding, props en eten voor alle mensen die hard werken aan deze film. Dat kost natuurlijk allemaal geld. Daarom kunnen wij jouw hulp goed gebruiken om de film te realiseren. In ruil houden we jou natuurlijk, via onze nieuwsbrief, op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de film. Met jouw hulp kunnen we de bewustwording rondom dementie vergroten.

STIJL
Om de steeds kleiner wordende belevingswereld van Jos te visualiseren gaan we Jos gedurende de hele film centraal in beeld houden. Tijdens het verloop van de film isoleren we hem steeds meer van de wereld om hem heen. Bij elke opeenvolgende scene maken wij als kijkers een sprong in de tijd, bij elke sprong zit de camera ook fysiek dichter op Jos. Bij scène één zien we de omgeving nog, maar bij de laatste scène zit de lens zo dicht op hem dat we alleen hem nog zien. Op deze manier visualiseren we de vervreemding en verwarring die samengaat met het verloop van dementie.
Cast
RUUD BORRA ALS JOS
Ruud is een gepassioneerde acteur en een ontzettend gezellige aanwezigheid op set. Wij hebben het geluk gehad dat Ruud al eerder met ons heeft gewerkt als hoofdpersoon in de film Na Vloed. Hierin speelde hij al eerder een man met dementie en heeft daardoor al de benodigde ervaring. Na lang zoeken en vele audities kwamen we toch weer bij Ruud uit en gelukkig zei hij ja! Hij weet een gepassioneerde draai aan Jos te geven, en dankzij zijn jaren acteerervaring lijkt alles wat hij doet moeiteloos.
YOLANDA VAN GEMERT ALS RITA
Rita is de vrouw van Jos. Yolanda is al ruim 15 jaar actief als actrice, regisseur en drama docent. Naast haar acteercarrière heeft ze ook haar eigen bedrijf waarbij ze mensen coacht. Ze is niet alleen onderdeel van ons project, maar werkt momenteel aan een variatie van andere films mee. Door haar ervaring als regisseur en dramadocente weet Yolanda precies hoe ze haar karakters tot leven moet laten komen.
TOM EIJKELHOF ALS BRAM
Bram is de zoon van Jos en Rita. Tom is tweetalig opgegroeid en heeft acteren gestudeerd aan de East 15 school in Londen. Gelukkig voor ons woont hij inmiddels weer in het kleine Nederland en is hij de taal nog niet verleerd. Hij heeft al meerdere mooie, Engelse projecten op zijn CV staan, en kan daar nu ons project aan toevoegen!

Crew
REGIE: DYLAN GEURTS
Dylan Geurts is een allround filmmaker met een specialiteit in regie. Hij heeft al verschillende korte films gemaakt, waaronder Rood Woud en Na Vloed. Dylan’s onlangs overleden oma had jaren Alzheimer en dit was dan ook zijn eerste contact met de gevolgen van geheugenverlies. Helaas bleef het hier niet bij en kreeg zijn vader een hersenontsteking, dat uiteindelijk ongeneeslijk bleek te zijn. Dit betekent dat net als bij de gevolgen van dementie, zijn vader last heeft van geheugenverlies, gedragsveranderingen en ook niet meer zelfstandig kan wonen. Daarom vindt hij het belangrijk om dit te vertalen naar beeld.
PRODUCENTEN: LISA GEURTS & STEPHANIE VAN DER WOUDE
Lisa Geurts is producent van Heimwee naar Gisteren en daarnaast ook de zus van Dylan. Tijdens hun jeugd hebben zij een sterke band gevormd mede door hun liefde voor film. Hierna is Lisa naar Londen verhuist om scenarioschrijven te studeren. Ondanks dat dit nog steeds haar passie is, merkte ze dat ze ook het organisatiegevoel heel erg heeft wat goed bij productie past. Ze schrijft, regisseert en produceert haar eigen films, maar ook die van anderen. Doordat ze dezelfde ervaringen heeft als Dylan, is dit hét project voor broer en zus om samen aan te werken.
Stephanie van der Woude is de andere producent van deze film. Ze is in 2019 afgestudeerd van de bachelorstudie Media en Cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Stephanie heeft daar ervaring opgedaan met alle theorie achter het filmmaken en is daarna aan de slag gegaan met produceren. Ze heeft onder andere meegewerkt aan Dylan’s afstudeerfilm Rood Woud. Naast productie heeft de Zeeuwse Stephanie een passie voor video editing en is ze sinds begin 2021 begonnen als freelance editor.

D.O.P.: DAAN VAN DIJK
Daan is de cinematograaf die al jaren samenwerkt met Dylan aan zijn diverse short films. Daan kent Dylan en Tom van hun gezamenlijke filmopleiding. Sindsdien is Daan een vaste cinematograaf voor het team, en daarmee ook voor deze film. Sinds zijn afstuderen is hij regelmatig op set te vinden als freelance cameraman of werkende aan passieprojecten voor zichzelf en andere gemotiveerde filmmakers.
SCHRIJVER: TOM VAN DESSEL
Tom is de schrijver en colorist van de film. Tom wilde maar al te graag weer met Dylan werken aan een project over Alzheimer vanwege zijn eigen familiegeschiedenis met de ziekte. Dylan en hij hebben samen de karakters ontdekt en het scenario geschreven. Zo hebben ze al meerdere filmprojecten voltooid en die samenwerking bevalt uitstekend. Naast het schrijven werkt Tom als colorist bij The Media Brothers, een productiehuis in Amsterdam, waar hij o.a. tv-programma’s kleurt zoals Brainstorm (NTR), Het Kleurrijk Elftal (ESPN) en Pasen met de Zandtovenaar (KRO-NCRV).

OVERIGE CREW
Mehdi Janah: Assistent regie
Bram van Kaauwen: Geluid

Rick Peereboom: Art Director & Fotograaf
Floor Cattermole: Visagie
