Help ons het fotoboek "Ongedocumenteerd maar niet Ongezien" te realiseren! Doneer nu!
Het boek "Ongedocumenteerd maar niet Ongezien" is een gezamenlijk initiatief van Villa Vrede en de Utrechtse fotografe Mona van den Berg. Het vertelt de persoonlijke verhalen van verschillende ongedocumenteerde personen in Utrecht middels portretten, gedichten, verhalen en collages. We hebben jouw hulp nodig om dit boek te laten drukken.
Wat is Villa
Help ons het fotoboek "Ongedocumenteerd maar niet Ongezien" te realiseren!
Doneer nu!
Het boek "Ongedocumenteerd maar niet Ongezien" is een gezamenlijk initiatief van Villa Vrede en de Utrechtse fotografe Mona van den Berg. Het vertelt de persoonlijke verhalen van verschillende ongedocumenteerde personen in Utrecht middels portretten, gedichten, verhalen en collages. We hebben jouw hulp nodig om dit boek te laten drukken.
Wat is Villa Vrede?
Villa Vrede is een dagopvang- en activiteitencentrum voor ongedocumenteerde personen in Utrecht. Zij probeert deze mensen een veilig onderkomen te geven door de dag heen, waar iedereen zichzelf kan zijn en niet bang hoeft te zijn voor politie, de IND, Dienst Terugkeer & Vertrek, of andere overheidsinstanties. Hier kan men ontbijten en warme lunch krijgen, andere land- of lotgenoten ontmoeten, kleren wassen, ontspannen, een uiltje knappen en zichzelf ontplooien middels verschillende activiteiten die binnen- en buitenshuis georganiseerd worden. Klik hier voor een sfeerimpressie.
Wat betekent ongedocumenteerd zijn?
Ongedocumenteerd zijn, betekent geen geldige verblijfsvergunning hebben en dus geen recht om in Nederland te zijn. In Nederland zijn naar schatting enkele tienduizenden mensen ongedocumenteerd, van wie er ongeveer vijfduizend in Utrecht verblijven. Het is een gevarieerde groep mensen met uitgeprocedeerde asielzoekers, slachtoffers van mensenhandel, alleenstaande moeders met hiergeboren kinderen, staatlozen, migranten en mensen wier vergunning is afgenomen. De Nederlandse regering wil dat deze mensen terugkeren naar hun land van herkomst, maar in de praktijk is dat niet zo eenvoudig. Veel van hen kunnen niet terug vanwege politieke of persoonlijke omstandigheden, anderen krijgen geen toegang meer tot hun land.
Ongedocumenteerden hebben geen recht op sociale voorzieningen of andere basisvoorzieningen die voor Nederlanders heel gewoon zijn. Zo mogen ze na hun 18e niet naar school, mogen zij niet werken (zelfs niet als stagiair of vrijwilliger) en hebben zij geen toegang tot niet-essentiële medische zorg of juridische steun. Het zijn mensen in een kwetsbare en soms onveilige positie, maar ze hebben ook enorm veel veerkracht en doorzettingsvermogen.

Waarom dit fotoboek?
Ondanks dat ongedocumenteerde mensen formeel gezien niet in Nederland mogen zijn, wil ieder van hen gezien en gehoord worden en zo de mogelijkheid hebben om hun veelkleurige en heftige verhalen te delen. Verhalen waar je stil van wordt en die je de gelegenheid geven kennis te maken met personen, in plaats van een groep.
Eerder hebben Villa Vrede en Mona van den Berg een tiental portretten en collages gemaakt, die in 2021 als fotoexpositie tentoongesteld hingen in het Stadhuis te Utrecht. Gezien de positieve reacties van bezoekers, maar vooral ook de kracht die het deelnemers gaf om hun eigen portretten en verhalen in het Stadhuis te zien hangen, besloten ze dit project een vervolg te geven in de vorm van een fotoboek: "Ongedocumenteerd maar niet Ongezien".
We vinden het namelijk belangrijk dat nog meer ongedocumenteerde personen hun verhaal kunnen vertellen en dat/zodat meer mensen in Nederland zich bewust worden van hun situatie. Iedereen heeft namelijk het recht op een menswaardig bestaan, maar dit recht wordt ongedocumenteerden vaak ontnomen. Dit fotoboek geeft een inzicht in de consequenties van dit beleid, maar ook in de talenten, vaardigheden, twijfels, uitdagingen en toekomstdromen van deze personen.

Jouw hulp
Met dit project willen we minstens 35 mensen portretteren in de fotostudio van Mona, als ook op plekken waar zij zich thuis/veilig voelen en op plekken waar zij hun passies kunnen uitoefenen. Ook besteden we tijd aan het optekenen van hun persoonlijke verhalen middels gedichten en geschreven teksten in samenwerking met hen. Op deze manier zorgen we ervoor dat de inhoud door hen zelf wordt ingevuld, in plaats van door ons.
Het geld van deze crowdfunding hebben we nog nodig om de vormgeving en het drukken van het boek (de kosten van papier is sterk gestegen) te bewerkstelligen! We hopen van harte dat jij ons project wilt helpen realiseren!

Nieuwste donaties

Een donateur
5-01-2023 14:10Ik respecteer en steun wat Villa Vrede doet

Mariet
2-01-2023 14:45Omdat we op deze manier bijdragen aan het zichtbaar maken van het bestaan van o gedocumenteerden. Ook zij verdienen een menswaardig bestaan.

Henriëtte
2-01-2023 10:15De combinatie van een kunst en gemeenschapsproject, met aandacht voor een maatschappelijk vraagstuk.