‘Maar er was één ding: als je met het schip ergens binnenlag, dan zag je hem niet meer. Als een schip een uur binnenlag, dan was hij vertrokken.’ George Homs, stuurman, over de kwaliteiten van de scheepsarts Slauerhoff.
Introductie
Fotograaf Marco van Duyvendijk wil de prachtige dichtbundel Oost-Azië (1928) van J. Slauerhoff opnieuw uitgeven, rijk geïllustreerd met de foto's die de fotograaf in de
‘Maar er was één ding: als je met het schip ergens binnenlag, dan zag je hem niet meer. Als een schip een uur binnenlag, dan was hij vertrokken.’ George Homs, stuurman, over de kwaliteiten van de scheepsarts Slauerhoff.
Introductie
Fotograaf Marco van Duyvendijk wil de prachtige dichtbundel Oost-Azië (1928) van J. Slauerhoff opnieuw uitgeven, rijk geïllustreerd met de foto's die de fotograaf in de afgelopen vijf jaar maakte.
Ongeveer een eeuw geleden werkte de schrijver J. Slauerhoff als scheepsarts in Oost-Azië. Hoewel hij als scheepsarts zeer bekwaam was, lag zijn hart bij het schrijven. Zijn reizen gebruikte hij om inspiratie op te doen voor zijn romans, verhalen en gedichten. Zo verscheen in 1928 de dichtbundel Oost-Azië. Het is een meesterlijke bundel met een aantal van de beste gedichten die Slauerhoff ooit heeft geschreven. De 35 gedichten zijn een weerslag van zijn reiservaringen in het Verre Oosten, met gedichten over Macau, Filippijnen, China, Korea en Japan. Ook in 2023, een kleine eeuw nadat Slauerhoff zijn reizen maakte, hebben zijn gedichten nog steeds een frisheid en schoonheid die zijn werk zeer lezenswaardig maakt. Ik vind Oost-Azië één van de hoogtepunten van de Nederlandse poëzie in de 20e eeuw. Het is mijn grote wens om de gehele bundel opnieuw uit te geven, waarbij zijn gedichten worden afgewisseld met mijn foto’s, als een samengaan van sferen uit 1928 en 2023.

Verwantschap
In een mooi interview in de Volkskrant (23 januari 2023) staat schrijver Cees Nooteboom voor zijn boekenkast en zegt bij zijn collectie poëzie. ’Dat zijn mijn vaders in de poëzie: Wallace Stevens, Cesar Vallejo, Eugenio Montale, W.H. Auden. En vergeet Slauerhoff niet, in wie ik het zwerven heb herkend.’ Het zouden mijn woorden kunnen zijn: ‘Slauerhoff, in wie ik het zwerven heb herkend.’ Met geen kunstenaar, fotograaf of schrijver voel ik meer verwantschap dan met Slauerhoff. Hij is jong overleden, in 1936, maar er zijn momenten dat zijn woorden zonder enige afstand tot me lijken te spreken.
Zelf reis ik als fotograaf al twintig jaar de wereld over. Het resulteerde in tentoonstellingen in onder andere Huis Marseille en het Fotomuseum Den Haag. Daarnaast gaf ik tien fotoboeken uit in eigen beheer. Qua zwerven doen we niet voor elkaar onder.
Van de tropische warmte op de Filippijnen tot de ruige besneeuwde kusten van het Japanse eiland Hokkaido. Van de dwarrelende rook van wierook in de tempels van Macau tot de mysterieuze gewaden in Zuid-Korea. Ik zie Oost-Azië als het hoogtepunt in het oeuvre van Slauerhoff. Voor mij als fotograaf voelt het samengaan van mijn foto’s met zijn gedichten ook als een sleutelwerk. Mijn foto’s dansen om zijn gedichten heen, soms komen ze samen, soms vullen ze elkaar aan, en altijd verdiepen ze elkaar. We maken elkaars werk beter. De foto’s die ik voor deze serie heb gemaakt behoren tot het sterkste werk dat ik de afgelopen tien jaar heb gemaakt.

Het boek
Voor het boek Oost-Azië heb ik de afgelopen vijf jaar alle plekken bezocht die Slauerhoff in deze bundel beschrijft. Zo wil ik het boek Oost-Azië opnieuw uitgeven, rijk geïllustreerd met mijn foto’s. Oost-Azië gaat een prachtige bibliofiele uitgave worden, met een hardcover, linnen omslag.
Ik vind het bijzonder om een literair hoogtepunt uit de 20e eeuw opnieuw onder de aandacht te brengen en ik kan zelf niet wachten tot ik het eindresultaat in handen heb. Ik ben ervan overtuigd dat velen van jullie het ook een prachtig boek gaan vinden. Helaas zijn de productiekosten voor een boek enorm hoog, dus deze crowdfunding is van essentieel belang om het boek te kunnen maken. Ik hoop daarom van harte dat jullie mijn project willen steunen! Jullie steun voor mijn boek is onmisbaar!

De voortgang van mijn project en meer van mijn werk is ook te volgen op Instagram;
www.instagram.com/marco_van_duyvendijk

Nieuwste donaties

Ellen Korthprachtig
2-03-2023 15:20Prachtig Projekt!

Een donateur
25-02-2023 22:03Slauerhof sprekt me aan en Marco van Duyvendijk maakt er iets bijzonders van.

Een donateur
24-02-2023 10:45De liefde die uit dit werk spreekt