Discipline van de maand: Beeldende Kunst

Discipline van de maand: Beeldende Kunst

Elke maand lichten we een discipline uit die wordt vertegenwoordigd op voordekunst. Deze maand is dat beeldende kunst! Lianne begeleidt campagnes op voordekunst en vertelt ons wat voor soort projecten onder dit discipline vallen.

‘’Beeldende kunst projecten zijn ontzettend divers. Het kunnen installaties zijn, restauratieprojecten maar ook pop-up musea of boeken die over beeldende kunst gaan. Zo begeleid ik de ene week een project waarbij een Utrechts schaakbord wordt gemaakt, de andere week start er een crowdfundingcampagne voor een pop-up Klimaatmuseum'’.

Op voordekunst zijn inmiddels meer dan 800 beeldende kunst projecten gerealiseerd. ‘’Het blijkt dat dit discipline erg breed is en dat veel projecten werkelijkheid kunnen worden dankzij de crowd.’’ 

Sinds de oprichting van voordekunst is er al meer dan 3.7 miljoen euro opgehaald voor beeldende kunst projecten.

Sinds de oprichting van voordekunst is er al meer dan 3.7 miljoen euro opgehaald voor beeldende kunst projecten. ‘’Je ziet ook dat de doelbedragen tussen projecten erg wisselen’’ zegt Lianne. ‘’Restauratieprojecten, zoals bijvoorbeeld de restauratie van een kamerscherm van Museum Volkenkunde, gaan meestal om hogere bedragen, tussen de 15.000 en 30.000 euro’’.

restauratie_kamerschermMuseum Volkenkunde startte een crowdfunding voor de restauratie van het kamerscherm van de Japanse schilder Kawahara Keiga.

‘’Andere beeldende kunst projecten zoals installaties of publicaties stellen vaker een lager doelbedrag in, tussen de 3000 en 7000 euro. Het gemiddelde opgehaalde bedrag voor een beeldend kunst project is rond de 7400 euro. Na de discipline ‘muziek’ en ‘publicatie’ haalt het discipline 'beeldende kunst' het meeste geld op uit de crowd’’.

In totaal droegen al meer dan 37.000 donateurs bij aan beeldende kunst campagnes sinds de oprichting van voordekunst.

Daarnaast zijn er verschillende matchfundingpartners die bijdragen aan campagnes. In 2019 ontving meer dan een derde van de campagnes in de discipline beeldende kunst een bijdrage van onze partners. Wat houdt dat in? ‘’Wanneer jouw project binnen de criteria van een bepaalde partner valt, schrijven wij een aanvraag voor je en kom je wellicht in aanmerking voor een bijdrage van een fonds, provincie of gemeente’’ vertelt Lianne. Meer weten over onze partners? Dat lees je hier.

Denk je na over crowdfunding voor jouw beeldende kunst project? Kijk eens tussen de campagnes op onze website om inspiratie op te doen.

Of heb je al een idee? Stuur het in en je hoort binnen twee werkdagen of het past op voordekunst!

© 2023