Voordekunst is hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector.

Een positieve beweging die erop gericht is om culturele projecten te realiseren. Mogelijk gemaakt door de mensen waar het uiteindelijk voor bedoeld is, het publiek of beter nog: de ‘crowd’.
about vdk

Voordekunst geeft advies, begeleidt crowdfundingcampagnes en helpt zo de doelen van kunstenaars én de creatieve sector te bereiken. Donateurs kunnen via onze website direct en gemakkelijk bijdragen aan het project van hun keuze. Met kleine en grote donaties van particulieren en bedrijven zijn via voordekunst al meer dan 5000 projecten succesvol gefinancierd.

Mensen kunnen op vele manieren bijdragen aan voordekunst. Maar alle betrokkenen hebben één ding gemeen. Donateurs, projectmakers, twitteraars en likers, ze vinden het allemaal belangrijk dat een bepaald project er komt.

Omdat het van maatschappelijk belang is, omdat je erom moet lachen, omdat je het die persoon gunt, of omdat het gewoon zo mooi is. Je wilt dat dat ene project er komt. Het moet ervaren worden, gezien, gehoord, geproefd of in werking gezet. Het is - kortom - kunst die moet. Of je nu doneert, een project start, twittert of liket, je doet het voor de kunst, die móet er komen.

Daarom zeggen we:
Doe het voordekunst

Onze missie en visie

Foto: Jordi Huisman
Foto: Jordi Huisman

Wij vinden het belangrijk dat kunst door een groter publiek weer als een belangrijk onderdeel van de samenleving wordt gezien. Een van onze twee hoofddoelstellingen is daarom het stimuleren van ondernemerschap bij creatieve initiatiefnemers en culturele instellingen. Via voordekunst.nl bieden we een podium aan makers en instellingen om te laten zien wie ze zijn en wat hen drijft.

We helpen en adviseren makers en instellingen bij het opstellen van een realistische crowdfundingcampagne. We geven tips, feedback, coaching en we organiseren adviestrajecten en workshops. Dit alles om makers en instellingen handvatten te bieden om daadwerkelijk publiek aan zich te binden. Zo stimuleren we ondernemerschap bij kunstenaars en kunstinstellingen. Zo zorgen we samen dat kunst er komt.

Foto: Jordi Huisman
Foto: Jordi Huisman
logo
logo

De andere van de twee hoofddoelstellingen van voordekunst is het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor kunst en cultuur.

Daarom maken we het voor mensen zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk om bij te dragen aan campagnes. Op deze manier willen we een grote groep donateurs aan makers binden.

Door te doneren op voordekunst.nl maak je als donateur mooie projecten mogelijk. En door dit samen met anderen te doen zorgen we ervoor dat kunst van iedereen wordt. 

Kernwaarden voordekunst

Betrokken

We zijn echt geïnteresseerd en leven mee.

Deskundig

We weten waar we het over hebben en delen die kennis graag.

Bevlogen

We zijn ambitieus. Wij houden van kunst.

Verbindend

We zijn toegankelijk en in staat om partijen te koppelen.

Wat er tot nu toe bereikt is:

Mede dankzij onze persoonlijke begeleiding slaagt meer dan 80% van alle campagnes op voordekunst!
Het grootste netwerk van Nederland

507.820
donateurs

Het grootste netwerk van Nederland

Sinds onze oprichting in 2010

€ 51.531.052
gedoneerd

Sinds onze oprichting in 2010

Succesvol afgerond door onze makers

7.318
projecten

Succesvol afgerond door onze makers

Realiseren samen met jou hun projecten

6.630
talentvolle makers

Realiseren samen met jou hun projecten

6.630 makers hebben via voordekunst.nl én dankzij 507.820 donateurs inmiddels € 51.531.052 opgehaald waarmee 7.318 campagnes succesvol gefinancierd zijn.

Spreekuren, Workshops & Adviestrajecten

vdk spreekuren

Heb je hulp nodig bij het opzetten van jouw campagne? Voordekunst helpt graag! Naast ons online platform bieden wij ook workshops, sessies en masterclasses aan. Dit zijn onze diensten:

Kickoff Crowdfunding
Tijdens de Kickoff zet je aan de hand van een canvas de eerste stappen in het vormen van een crowdfundingcampagne.

 

We geven ook 1 op  1 advies!
Wil je persoonlijk advies? Boek dan een spreekuur wanneer het jou uitkomt.

Adviestraject
Ga je een groot project opzetten vanuit een instelling, dan is wellicht een intensiever adviestraject de beste keuze. We ontwerpen samen een crowdfundingactie waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke uitdagingen waar instellingen mee te maken krijgen. Zoals het meekrijgen van de organisatie in het traject.

Wil je advies van andere of meer ervaren projectmakers?  Stel dan je vraag op de projecthouders Facebookgroep! Je kunt hier als ervaren projectmaker ook advies geven.

Voor makers

Alles over crowdfunding bij voordekunst

Benieuwd naar het jaarverslag van 2022? Bekijk het hier!

Bekijk het online jaarverslag van 2022

Logo's voordekunst

Het voordekunst logo vind je hier

In verschillende formaten.

voordekunst is Erkend door toezichthouder CBF
voordekunst is Erkend door toezichthouder CBF
voordekunst is Erkend door toezichthouder CBF
voordekunst is Erkend door toezichthouder CBF

Wat is de Erkenning?

De Erkenning is het keurmerk voor goede doelendat door het CBF, Toezichthouder Goede Doelen wordt uitgegeven. Met de Erkenning laten organisaties zien dat ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Aan een Erkend Goed Doel kun je gerust geven omdat je ervan uit kunt gaan dat de organisatie daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met elke euro, verantwoording aflegt en zich onafhankelijk laat controleren. Via deze link kun je ons CBF-Erkenningspaspoort bekijken.

We onderschrijven de kwaliteitseisen van het CBF (toezichthouder Erkende Goede Doelen) en laten ons toetsen door het CBF. Daarbij beoordeelt het CBF of de organisatie goed op orde is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van zogeheten toetsingsnormen. Deze normen zijn vastgelegd door de Commissie Normstelling, die onafhankelijk en onpartijdig is.

 

Codes voordekunst

Gedragscode Integriteit

De gedragscode is van toepassing op de gehele organisatie van voordekunst (bestuur, werknemers, partners en stakeholders). Het doel van deze gedragscode is om de uitgangspunten expliciet onder de aandacht te brengen. De opstelling van deze gedragscode is bedoeld als een vorm van preventief beleid.

Dit betekent dat belangenverstrengeling, witwassen, interne en externe fraude, ontduiking of ontwijking van fiscale regelgeving, cybercrime, corruptie, geweld, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en discriminatie niet geduld wordt en we toezicht houden op de naleving van deze gedragscode. 

Over situaties die mogelijk tegen deze gedragscode ingaan kan melding worden gemaakt bij de directeur van voordekunst: Kristel Casander, door te mailen naar [email protected] of bij vertrouwenspersoon en voorzitter bestuur: Denise de Boer, door te mailen naar [email protected]

 

Fair Practice Code 

De Fair Practice Code is de gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. Stichting voordekunst is als crowdfundingplatform een faciliterende instelling. We hebben geen artistiek uitvoerenden in dienst en maken geen gebruik van vrijwilligers. Goed werk- en opdrachtgeverschap, zoals ook de Fair Practice Code nastreeft, vinden wij belangrijk. We monitoren onszelf op deze en de andere aspecten van de code (solidariteit, transparantie, duurzaamheid, diversiteit en vertrouwen) en leggen verantwoording in ons jaarverslag.

 

Governance Code Cultuur

Het bestuur van voordekunst is onbezoldigd. Het bestuur volgt de Richtlijnen Governance Code Cultuur en hanteert de uitgangspunten van Goede Doelen Nederland. Het bestuur van Stichting voordekunst heeft kennisgenomen van de Governance Code Cultuur en kent een Rooster van aan- en aftreding. Met de directeur is een Directiestatuut overeengekomen

Over de toepassing van de codes wordt melding gedaan in ons jaarverslag.

Contact

voordekunst is lid van Goede Doelen Nederland, en is een erkend goed doel met CBF keurmerk.

 

Heb je nog vragen?

We helpen je graag verder van maandag tot en met vrijdag tijdens kantoortijden. Chat met ons door op het ronde icoon rechtsonder op onze website te klikken.

© 2024