Donateur aan het woord: Monique Busman

Donateur aan het woord: Monique Busman

Monique Busman. Fotografie: Catharina Gerritsen

Monique Busman is samen met Michiel van Erp eigenaar van productiebedrijf De Familie Film & TV: “We produceren eigen films, maar ook films van andere regisseurs.” Busman doneert regelmatig aan projecten op voordekunst: “Dan kom ik via een of andere e-mail weer op die website terecht, en dan kan ik echt vrolijk worden van die projecten.''

260815_0412_kopie

Fotografie: Catharina Gerritsen

Door de bezuinigingen op kunst en cultuur, hebben documentairemakers het zwaar: “Zolang mensen in het onderwijs en de zorg zich zorgen moeten maken, hoor je mij niet piepen. Maar door de bezuinigingen lukt het makers soms niet om de financiering rond te krijgen.” Op zo’n moment ziet Busman in crowdfunding een oplossing: “Als ik via voordekunst kan helpen, dan doe ik dat graag.”

"Ik kan echt vrolijk worden van die projecten"

Busman maakte kennis met crowdfunding via Cinecrowd, dat zich specifiek op films en documentaires richt. Maar haar betrokkenheid bij kunst en cultuur stopt niet bij haar eigen professie. Zo doneerde ze tweemaal 500 euro aan de Kleine Komedie. Het theater haalde mede dankzij haar bijdrage een nieuwe trekkenwand bij elkaar op: “Ik ken dat theater goed, en ze hebben het financieel erg zwaar. Het is dapper dat ze op deze manier geld probeerden in te zamelen. Dat ondersteunen Michiel en ik van harte.”

260815_0355_kopie

Fotografie: Catharina Gerristen

Ook steunde Busman de Volksopera Tuindorp Oostzaan. Dat initiatiefnemer René van ‘t Erve in het verleden als researcher voor haar werkte, was daarbij een factor:  “Maar dat was vooral de manier waarop ik van het project wist. De reden om het te steunen was toch met name het idee achter het project. Hij werkte alleen met amateurs, mensen die echt in de wijk wonen, geweldig.” Van ’t Erve won met zijn project de Betere Buurtprijs van woningcorporatie Ymere. Terecht, vindt Busman: “Samen met je buren aan zo’n grote opera werken, dat verbindt mensen.”

"Bovendien creëer je via voordekunst ook aandacht voor je project. Dat is mooi."

260815_0391_kopie

Fotografie: Catharina Gerritsen

Tot nu was Busman alleen als donateur betrokken bij voordekunst. Wellicht komt daar in de toekomst verandering in: “Mijn compagnon Michiel van Erp maakt zijn eerste speelfilm, een boekverfilming van Niemand in de stad. voordekunst zou een goed platform zijn om geld op te halen. Bovendien creëer je op die manier ook aandacht voor je project. Dat is mooi.”

 

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Catharina Gerritsen

© 2024