Lindy en Jo voelen zich niet helemaal thuis in de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’. Ze identificeren als non-binair. Hoe ziet dit hokje er voor hun uit?
Achtergrond Vanaf de geboorte voeden de meeste ouders hun kinderen op volgens het geslacht waar zij in geboren zijn en alles wat hier aan verbonden zit.
Naarmate mensen ouder worden, kan gender en geslacht voor een
Lindy en Jo voelen zich niet helemaal thuis in de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’. Ze identificeren als non-binair. Hoe ziet dit hokje er voor hun uit?
Achtergrond
Vanaf de geboorte voeden de meeste ouders hun kinderen op volgens het geslacht waar zij in geboren zijn en alles wat hier aan verbonden zit.
Naarmate mensen ouder worden, kan gender en geslacht voor een bepaalde groep verschillend worden. Ze zijn als mannen of vrouwen geboren (geslacht), maar ze voelen zich niet verbonden met man of vrouw (gender). Ze vallen dan binnen het “hokje” non-binair.
Het verhaal
Wij volgen twee non-binaire mensen, Jo en Lindy, in hun zoektocht naar hoe hun genderidentiteit eruit ziet. Wat betekent non-binair zijn voor hun? Waar voelen ze zich thuis? Hoe inclusief is onze samenleving nou eigenlijk?

Jo (die/diens - hen/hun) voelt zich thuis bij een LHBTI-boekenwinkel waar die werkt, Savannah Bay in Utrecht. Op welke manier draagt deze winkel bij aan dit gevoel van thuis? Ook gaan we met Jo persoonlijk in gesprek met hun vrienden en familie en hoe de zoektocht binnen hun gender is verlopen.

Lindy (die/hen/zij) zit midden in de repitites voor een show. In deze show zijn de rollen niet voor een specifieke gender geschreven. Lindy merkt dat die in het theater toch vaak tegen genderrollen aanloopt. Ook bij Lindy gaan we in gesprek met vrienden en familie, hoe de zoektocht voor Lindy en hun omgeving is geweest.
WAAROM NU?
Dewi is zelf bezig haar eigen gender en merkte nog veel onwetendheid in haar omgeving over dit onderwerp. Anne is zelf cisgender, waardoor er van zowel binnen als buiten de LHBTI-community een perspectief is verwerkt in onze documentaire.
Samen zijn ze dit project gestart om het gesprek over gender te starten en meer aandacht te creëren over het onderwerp non-binair zijn. Hiermee hopen ze herkenbaarheid te creëren voor mensen die hier zelf mee bezig zijn. Voor mensen die hier wat minder van af weten, willen we onderwerpen als non-binair en genderidentiteit toegankelijker maken.

STEUN ONS
Als beginnende documentairemakers hebben wij nog geen budget beschikbaar. Om dit verhaal toch te kunnen vertellen hebben we jouw hulp nodig! Met jouw financiële bijdrage kunnen we bijvoorbeeld een professionele camera huren. Om de film zo goed mogelijk over te brengen, willen we ook mensen inschakelen voor het maken van muziek, een filmposter en het verzorgen van de kleur- en audionabewerking van de film.
Blijf op de hoogte van onze documentaire via onze instagram @hokjes.documentary en Facebook. Wil jij het over onze documentaire hebben? Heb je vragen/ ideeën/ suggesties? Stuur dit vooral door naar [email protected], of stuur een berichtje op onze socials. Wij zijn benieuwd naar jouw kijk op onze documentaire!