Al € 15 miljoen gedoneerd aan creatieve projecten

Al € 15 miljoen gedoneerd aan creatieve projecten

Dit weekend is voordekunst de magische grens van € 15 miljoen aan donaties gepasseerd! Dat we dit moment hebben kunnen bereiken, bevestigt wat wij zelf altijd al geloofd hebben: dat heel veel mensen graag bijdragen aan kunst en cultuur. 

Samen hebben bijna 150.000 donateurs (en een aantal matchfundingpartners) meer dan 2500 projecten mogelijk gemaakt via voordekunst.nl. Projecten die niet hadden kunnen bestaan zonder deze gulle gevers. 

Roy Cremers, directeur: Kunstenaars hebben een groot publiek nodig om iets te creëren en crowdfunding biedt hier een extra kans. Elke donateur is een ambassadeur. Iemand die zich betrokken voelt bij wat je doet of maakt. Dat creëer je samen, en niet alleen met het ophalen van een fonds of subsidie.”

De pioniers

Wij zijn natuurlijk hartstikke trots op dit bedrag. Maar we vinden het nog veel belangrijker dat er met dit bedrag zo veel mooie projecten gerealiseerd zijn. Daarom hebben we contact gezocht met een aantal makers die in de allereerste jaren van de site hebben gecrowdfund. Alledrie de projecten hebben een blijvende stempel gedrukt op de Nederlandse en internationale cultuur.

De komende drie weken zullen we iedere week een artikel op dit blog plaatsen waarin een maker uit de eerste voordekunstjaren wordt geïnterviewd. Hoe hebben deze pioniers het crowdfunden ervaren? En hoe gaat het nu met ze?

algemene_post_edited-1

Woensdag 12 juli: Henriëtte Olland, Circus Treurdier

In 2013 waagde muziektheatergezelschap Circus Treurdier de overstap naar televisie. Voor de pilot van hun tv-programma startten ze een crowdfundingcampagne. Begin 2017 is TreurTeeVee (denk: David Lynch meets Theo & Thea) uitgezonden op de Nederlandse publieke omroep. 

Woensdag 19 juli: Hugo van Heijningen, Red Light Radio

Vanuit een voormalige peeskamer op de Wallen wordt al zeven jaar Red Light Radio uitgezonden: een online radiodienst die internationale faam geniet vanwege hun hoogstaande en afwisselende programmering, vooral op het gebied van dj's. Het eerste bestaansjaar van Red Light Radio is gefinancierd dankzij voordekunst-donateurs en partners. 

Woensdag 26 juli: Floris Kortie, KCO Meets Patrick Watson

De muziek van Patrick Watson leent zich perfect voor orchestrale begeleiding - al helemaal als dat door het Concertgebouworkest wordt uitgevoerd. Samen met jongerenvereniging Entrée organiseerde Floris Kortie de muzikale samensmelting tussen pop en klassiek. Voor Patrick Watson de eerste keer dat hij met een orkest speelde, en dat smaakte naar meer. 

Deze interviews wil je niet missen, dat beloven we! Like onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven.

© 2024