Zeven mooie docu’s die je thuis op de bank kunt bekijken

Zeven mooie docu’s die je thuis op de bank kunt bekijken

Beeld uit 'Ik ben het allemaal zelf' van Robin de Puy

De beste documentaires die op voordekunst hebben gestaan (en online te bekijken zijn) 

Ter ere van IDFA hebben wij een selectie gemaakt uit alle documentaires die via voordekunst gefinancierd zijn, en die je gewoon op de bank kunt bekijken. 

Van anonieme spermadonoren tot een Amerikaanse roadtrip, van rapper Typhoon tot beeldend kunstenaar Theo Jansen: dit zijn de mooiste docu’s die dankzij donateurs gerealiseerd zijn. 

 

Typhoon: Blues & Blessings

Lobi_Da_Basi

Typhoon: Blues & Blessings kreeg in totaal € 10.973 van 132 donateurs.

In korte tijd veroverde rapper Typhoon heel Nederland met zijn muziek, terwijl zijn beste vriend, filmmaker Herb Alfonso, met verbazing toekeek. Terwijl Typhoon hit na hit scoorde, volgde Herb de rapper vijf jaar lang tijdens zijn reis naar muzikaal succes. Het resultaat is deze goudeerlijke documentaire.

Bekijk deze documentaire op NPO / 3doc (58 min)

 

Weg van de kerk

Weg_van_de_Kerk__ChUrchroad

Weg van de Kerk kreeg in totaal € € 11.377 van 133 donateurs. 

Club chUrch is een baken van vrijheid voor deze jonge filmregisseur. Binnen de muren van deze homonachtclub is alles geoorloofd, niemand veroordeelt elkaar, en iedereen voelt als familie. Maar hoe voorkom je dat je verdwaalt in alle grenzeloosheid? Ruben Vogel onderzoekt wat Club chUrch voor hem en andere bezoekers betekent.

Bekijk deze documentaire op Vimeo (€ 4,35, 54 min)  

 

Vader Onbekend

Vader_onbekend

Vader Onbekend kreeg in totaal € 10.645 van 132 donateurs.

Tot 2004 was anonieme spermadonatie mogelijk. Tienduizenden vrouwen maakten hier gebruik van. Maar welke gevolgen heeft het voor de (inmiddels grote) kinderen als hun vader anoniem (en onvindbaar) is? En hoe is het om je roots te vinden? Twee documentairemakers, waarvan een ook met onbekende vader, volgen een aantal donorkinderen. 

Bekijk deze documentaire op 2doc (55 min) 

 

Het Vergeten Getto 

Het_Vergeten_Getto

Het Vergeten Getto kreeg in totaal € 9.140 van 110 donateurs.

Bekend is dat de Amsterdamse Rivierenbuurt en Transvaalbuurt en de wijk rond de Jodenbreestraad in het centrum van de hoofdstad tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gevorderd als Juden Viertel: hier werden Joden door de bezetter gedwongen naartoe te verhuizen. Minder bekend is Asterdorp in Noord, waar veelal stateloze Joden naartoe moesten, om later gedeporteerd te worden. Deze documentaire gaat over dit vergeten wijkje en haar bewoners. 

Bekijk deze documentaire op NPO Gemist  (65 min)

 

Als Anneke

ALS_Anneke

Als Anneke kreeg in totaal € 14.550 van 123 donateurs.

Anneke Bakker was een onafhankelijke vrouw. Ze maakte lange fietsvakanties, knapte een bouwval op in Frankrijk, had een eigen restaurant en kon elke vrouw versieren.  Maar door de spierziekte ALS kon ze steeds minder. Deze film, gemaakt door haar nichtjes, volgt de laatste maanden van haar leven. 

Bekijk deze documentaire op NPO Gemist (52 min) 

 

Ik ben het allemaal zelf 

Ik_ben_het_allemaal_zelf

Ik ben het allemaal zelf kreeg in totaal € 7.405 van 79 donateurs.

Fotograaf Robin de Puy is succesvol, maar raakt overwerkt. Daarom besluit ze om 10.000 kilometer door de VS te gaan rijden - in haar eentje, op een motor. Dit is het verslag van haar reis. De documentaire werd genomineerd voor een International Emmy Award.

Bekijk deze documentaire op NPO Gemist (53 min) 

 

De Jongensdroom 

De_jongensdroom

De Jongensdroom - Theo Jansen kreeg in totaal € 17.325 van 121 donateurs.

Kunstenaar Theo Jansen maakt wonderlijke wandelende strandbeesten, gemaakt van plastic elektriciteitsbuizen, tie-wraps en zeil. Wat bezielt deze kunstenaar om al zijn tijd te besteden aan het creëren van zijn geliefde plastic dieren? 

Bekijk deze documentaire op NPO Gemist (54 min) 

 

Nu aan het crowdfunden

Op dit moment staan er twee documentaires live op voordekunst: 

 

Missie Marquez 

Missie_Marquez

Kompagnie Kistemaker wil in totaal € 8000 crowdfunden voor Missie Marquez. 

Geinspireerd door het beroemde boek 'Honderd Jaar Eenzaamheid' van Gabriel García Márquez ging theatergroep Kompagnie Kistemaker op zoek naar de oosprong van het magisch realisme in Colombia, het thuisland van de schrijver. Om deze documentaire te kunnen afmaken zijn ze nu aan het crowdfunden. 

Bekiijk het project

 

WAT EEN SUCCES

Wat_een_succes

François Boulangé wil in totaal € 55.000 ophalen voor WAT EEN SUCCES. 

François Boulangé en Rob ‘Spekko’ Spekking zijn fan van de jaren ‘70-komediant Sjef van Oekel (Dolf Brouwers). Wat maakte hem tot een absolute cultheld? Veel nabestaanden zijn al overleden, dus de tijd voor deze documentaire over zijn leven dringt. 

Bekijk het project  

 

Geïnspireerd geraakt? Hier meld je je documentaire aan!

© 2024